Aangepast

Jonge politici hopen op herkansing formatie, mét GroenLinks

"Het liefst zou ik zien dat de eerste poging een tweede kans krijgt. Met GroenLinks dus", zegt Wouter van Erkel, voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenvereniging van D66. En dat zijn de jonge politici van de VVD en GroenLinks het eigenlijk wel met hem eens. Alleen bij het CDA twijfelen ze nog wat.

Grote vraag is natuurlijk: is het haalbaar en zo ja, hoe dan? En wat ging er nou precies mis?

"Of het nu ging om duurzaamheid, migratie of nivellering, overal was het lastig", zegt Bas van Weegberg, vicevoorzitter van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks. "Toevallig is het dan op migratie stukgelopen."

"Ik zou zeggen als GroenLinks, tel je zegeningen", zegt Rutger de Ridder, voorzitter van de jongerenvereniging van de VVD. "Pak dat groene, dat klimaatactivisme waar ze eigenlijk voor staan, pak dat nou en laat dat migratie nou over aan VVD, CDA en D66, die daar toch wat harder in zijn."

Waarom nog een keer proberen?

"VVD en CDA zijn ook niet onze meest favoriete partners, maar we moeten het ermee doen", zegt Wouter van Erkel (D66). "Alleen met GroenLinks kunnen we gewoon een heel sterk progressief blok vormen, waarmee we dan samen een tegenwicht kunnen bieden aan die twee conservatieve partijen."

Ook de VVD wil graag nog een keer de optie met GroenLinks onderzoeken. Het CDA ziet liever een akkoord met de ChristenUnie.

Waarom geen minderheidskabinet?

VVD en CDA en eventueel D66 zouden natuurlijk ook een minderheidsregering kunnen vormen. Maar voor Ard Warnink, voorzitter van de jongeren van het CDA, is dat geen optie. "Je moet rust creëren in het land. En met zo'n gedoogkabinet creëer je instabiliteit en ik denk dat dat niet wenselijk is."

Ook Rutger de Ridder (VVD) is niet optimistisch over een minderheidskabinet. "Een minderheidskabinet zou betekenen dat Rutte uiteindelijk heel veel moet proberen om wisselende meerderheden bij elkaar te krijgen. Dat kan heel goed werken. Maar dat betekent ook in tussenperiodes heel veel stilstand, dat er achter de schermen onderhandeld moet worden, dat er veel schimmig blijft."

Jonge politici over de formatie

Hoe nu verder?

De jonge politici van GroenLinks en D66 putten hoop uit de eensgezindheid die er was (vóór de verkiezingen) over het gezamenlijk manifest dat onder leiding van oud-vicepremier Jan Terlouw tot stand kwam. Daarin werd afgesproken dat Nederland koploper moest worden op het gebied van duurzaamheid. "Het is mooi om te zien dat zoveel jongeren zich daar achter hebben geschaard", zegt Bas van Weegberg (GroenLinks).

"We hebben daarmee laten zien dat we grote verschillen kunnen overbruggen en een eenduidig geluid kunnen maken', vult Wouter van Erkel (D66) aan.

Informateur

Aanstaande maandag gaat de Tweede Kamer weer praten de formatie. De jongeren van de VVD hebben wel een idee wie de komende tijd de onderhandelingen verder zou kunnen brengen. "Jozias van Aartsen of Gerrit Zalm", oppert Rutger de Ridder. "Oud-politici, wat meer van buiten de Haagse kaasstolp. Om te kijken: hoe kunnen we nou de politieke wil van die vier partijen bij elkaar brengen? Om te zorgen dat er wel een kabinet kan komen. En dat de onderhandelingen wel weer vlotgetrokken kunnen worden."

Volgens de Ridder kan dat deze zomer al tot resultaat leiden. "Ik vermoed zo dat we half augustus iets klaar moeten hebben. Dus midden in het reces, dan zal er toch echt wel een regeerakkoord moeten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl