Aangepast

Een villa aan zee voor een vakantiebaan in de zorg

  • Marloes Elings

    Redacteur

  • Marloes Elings

    Redacteur

De ouderenzorg kampt met enorme personeelstekorten en in de zomermaanden zijn die tekorten nog nijpender. Oplossingen vereisen innovatie en creativiteit, maar dat zijn geen vanzelfsprekende kenmerken in de zorgsector.

"In de zorg gaat alles zo traag als stroop", zegt zorgondernemer Jos van Leeuwen. Zijn bedrijf huurt deze zomer daarom een villa aan zee. Verzorgers kunnen daar een kamer krijgen en aan de slag gaan als vakantiekracht in Noord-Hollandse instellingen. Een lokkertje.

Ze kunnen ook nog een leaseauto krijgen, én ze verdienen bonuspunten met iedere dienst. "En daarmee kunnen onze mensen sparen voor aardige cadeautjes."

Onbegonnen werk

Van Leeuwen was ooit zelf verpleegkundige. Hij probeerde op de werkvloer zaken te veranderen, maar vond dat onbegonnen werk. Sindsdien runt hij de Medical Group: een bemiddelingsbureau voor zorgmedewerkers.

Zo'n vijfhonderd mensen vervullen diensten die door thuiszorgorganisaties, verpleeghuizen en andere instellingen niet ingevuld kunnen worden.

Omdat ik nog lang in de zorg wil blijven werken, ging ik op zoek naar hoe ik mijn werk leuk en interessant kon houden.

Marloes Bakker

Marloes Bakker is één van hen. De Groningse zit deze zomer vier tot zes weken in de villa aan zee om in Noord-Holland aan de slag te gaan.

De 24-jarige Bakker begon haar carrière in de zorg in een verpleeghuis. "Dat was heel zwaar. Omdat ik nog lang in de zorg wil blijven werken, ging ik op zoek naar hoe ik mijn werk leuk en interessant kon houden. Ik werk nu voor veel verschillende instellingen, beslis zelf welke diensten ik wel en niet doe, en leer enorm veel."

'Een leuke ervaring om werk en vakantie te combineren'

Mario Verlaat, directeur P&O bij de Noord-Hollandse zorgorganisatie Omring, moet er niet aan denken om villa's of leaseauto's in de strijd te gooien bij het vinden van personeel.

"Wij zijn niet van de dure oplossingen. Wij vragen stagiaires voor vakantiewerk, bieden mensen een vaste baan na hun opleiding en hebben een bring-a-friend-bonus. Dat betekent dat onze vaste krachten 250 euro krijgen als ze een nieuwe collega aanbrengen."

Verlaat is niet de enige personeelsmanager die met een financiële bonus komt. Anderen zoeken vakantiekrachten op ROC's, adverteren op Facebook en Twitter, bieden korting op een festivalkaartje, bellen oud-medewerkers en roosteren stafmedewerkers in.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Initiatieven

Maar al die inspanningen zijn niet genoeg om de personeelstekorten in de zorg op te lossen. Alleen al dit jaar zijn er tienduizend onvervulde vacatures, en er komen er nog duizenden aan. Anderhalf jaar geleden werd daarom het Zorgpact in het leven geroepen.

Dat heeft tot nu toe tot verschillende initiatieven geleid, maar is nog lang niet zo succesvol als bijvoorbeeld het Techniekpact.

In april hebben het kabinet en werkgeversorganisaties daarom ook nog een regiegroep in het leven geroepen, die voor de zomer met concrete afspraken moet komen tussen de zorgsector, het onderwijs en de overheid om de personeelstekorten in de ouderenzorg op te lossen.

Een villa voor een vakantiebaan in de zorg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl