De straat waar Salman Abedi woonde
Aangepast

Manchester: we kunnen het gewoon niet accepteren

  • Tom Kleijn

    verslaggever

  • Tom Kleijn

    verslaggever

Een straatje in een achterstandswijk in Zuid-Manchester. Van het ene op het andere moment is dat het centrum van het onderzoek naar een bomaanslag. Want dader Salman Abedi, de 22-jarige zelfmoordterrorist die zichzelf maandagavond opblies in de Manchester Arena, woonde er.

De lokale moslimgemeenschap zit er mee in haar maag en distantieert zich zo snel mogelijk. Een woordvoerder van het Islamitisch Centrum: "Deze laffe daad past niet binnen onze religie. Sommige media melden dat Abedi in ons centrum werkte, maar dat is absoluut niet waar."

Wij lijden daaronder, dat dit gebeurt in naam van de islam.

Imam in Zuid-Manchester

Het zuiden van Manchester staat bekend als broeinest van geradicaliseerde moslims. Er vertrokken al 17 jihadisten naar Syrië en Libië. De moskee in Zuid-Manchester geeft cursussen die radicalisering moeten voorkomen.

"Het is haram, verboden", zegt de imam. "Er is geen plaats voor binnen de islam. En als ze het in naam van de islam doen, dan zitten ze heel erg fout. Ze zijn vijanden van de islam, de religie en de menselijkheid."

"Wij lijden daaronder, dat dit gebeurt in naam van de islam. We kunnen het gewoon niet accepteren."

  • Nieuwsuur
    De imam
  • Nieuwsuur
    Cursus in de moskee

Pijn

Het onderzoek naar de dader breidt zich inmiddels steeds verder uit. De Britse politie heeft opnieuw twee mannen opgepakt en het dreigingsniveau in Manchester en de rest van het land blijft op het hoogste niveau. In totaal zitten er nu acht mannen vast voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag op de concertzaal.

Onder de verdachten bevindt zich onder meer een broer van Abedi. En een andere broer, Hashem, zou zijn aangehouden in de Libische hoofdstad Tripoli. Hij wordt verdacht van banden met Islamitische Staat, zo meldt een lokale antiterrorisme-eenheid.

Verwerking

Aan de andere kant van de stad kijken mensen naar de wedstrijd tussen Ajax en hun team. Een overwinning voor Manchester United moet het begin zijn van de verwerking voor de stad. Al denken mensen niet dat de pijn snel weg zal gaan.

"Maar voor de stad moeten we winnen nu, na wat er gebeurd is", zegt een fan. "Ik zie zelfs de fans van Manchester City die nu voor Manchester United zijn. Dat is wat er nu gebeurt."

  • Nieuwsuur
    Fan Manchester United
  • Nieuwsuur
    Fans kijken naar de finale

Manchester United - dat de finale van de Europa League gisteravond won - heeft samen met stadgenoot en rivaal Manchester City inmiddels een donatie toegezegd van één miljoen pond (ruim 1,1 miljoen euro) aan het noodfonds voor de slachtoffers en nabestaanden van de bomaanslag.

"We kunnen het gewoon niet accepteren"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl