President Trump
Aangepast

Wat kan Trump van de NAVO verwachten en andersom?

Tijdens een werkdiner bespreken de NAVO-leiders vandaag de toekomst van het Atlantische bondgenootschap. Bij die gelegenheid zal de Amerikaanse president Donald Trump - die zijn NAVO-bondgenoten voor het eerst ontmoet - nog eens zeggen dat de Europese lidstaten hun financiële bijdrage flink moeten verhogen.

Bij die bijeenkomst is ook minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders.

Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken

Op dit moment voldoen slechts vijf van de 28 lidstaten aan de verplichting om 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie te besteden. Dat zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Estland, Griekenland en Polen.

Vorig jaar dreigde Trump als presidentskandidaat nog om landen die hun contributie niet betalen bij een aanval in de steek te laten. Maar inmiddels lijkt Trump overtuigd van het belang van de NAVO.

Vrede en conflict

Kern van het NAVO-verdrag is artikel 5: als iemand een NAVO-land aanvalt, is dat een aanval op allen en schiet de rest van de NAVO dat land te hulp.

NAVO-chef Jens Stoltenberg benadrukte eerder al het belang van de organisatie. "Onze alliantie heeft de meest naaste vrienden van Amerika samengebracht in tijden van vrede en conflict, al bijna 70 jaar. Een sterke NAVO is goed voor de Verenigde Staten, en goed voor Europa".

Wat kan Trump van de NAVO verwachten en andersom?

Coalitie tegen IS

Gisteravond werden de lidstaten het al eens dat de NAVO als organisatie lid wordt van de coalitie tegen Islamitische Staat. De lidstaten zullen dat besluit vandaag formeel bekrachtigen.

Volgens Stoltenberg komt er een speciale anti-terrorisme-afdeling, die ervoor moet gaan zorgen dat de informatie-uitwisseling verbetert. De afdeling gaat zich richten op jihadgangers en extremisten die vanuit Europa naar Irak en Syrië gaan om daar te gaan vechten.

De Britse premier Theresa May zal de bijeenkomst aangrijpen om Trump aan te spreken over het lekken van informatie over de aanslag in Manchester door de Amerikanen. De Britten zijn hier woedend over.

Koerdische milities

En dan zijn de ogen ook nog gericht op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die ook aanwezig is. Erdogan botste herhaaldelijk met bondgenoten, waaronder de VS, omdat de Amerikanen in de strijd tegen IS steun verlenen aan Koerdische milities in Syrië.

Trump wil met die steun de herovering van Raqqa op de strijders van Islamitische Staat versnellen. Maar Turkije vreest dat de wapens die naar de milities gaan, uiteindelijk ook gebruikt zullen worden door de Koerdische PKK in hun strijd tegen Turkije.

Turkije voert strijd tegen drie - in hun ogen - terroristische organisaties: de Koerdische PKK, de Gülenbeweging en IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl