Aangepast

De uitzending van 25 mei

De toekomst van de NAVO

De NAVO-top begint vandaag met de officiële opening van het nieuwe hoofdkwartier in de Brusselse buitenwijk Evere. Bij die gelegenheid zal Donald Trump waarschijnlijk nog eens zeggen dat hij vindt dat de Europese lidstaten hun financiële bijdrage aan de NAVO flink moeten verhogen. De Amerikanen betalen nu het grootste deel van de rekening en Trump wil daar van af.

Op dit moment voldoen slechts vijf van de 28 lidstaten aan de verplichting om 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie te besteden. Dat zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Estland, Griekenland en Polen. Waarschijnlijk zullen de andere landen vandaag in elk geval beloven dat de militaire uitgaven worden opgeschroefd.

In Nieuwsuur vanavond een gesprek met demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Manchester en het verwerkingsproces

"We slaan ons erdoorheen, omdat we samen sterk staan, wat voor achtergrond of geloof we ook hebben. Je kunt ons niet verslaan, want liefde is altijd sterker dan haat." Dat zijn de woorden van een dominee in Manchester.

De politiechef van de stad kan zich niet voorstellen hoe iemand tot zo'n daad kon komen: 22 mensen doden en 59 anderen verwonden. Hij zegt ook dat Manchester heeft laten zien "hoeveel we om elkaar geven en hoever we willen gaan om mensen in nood te helpen".

Nieuwsuur is in de wijk waar Salman Abedi woonde, de 22-jarige zelfmoordterrorist die zichzelf maandagavond opblies in de Manchester Arena.

Expositie Scorsese toont een leven lang films

Taxi Driver, Goodfellas en The Wolf of Wall Street. Iedereen kent wel een film van Martin Scorsese, een van de beroemdste regisseurs van deze tijd. Een levende legende wordt hij genoemd. In het filmmuseum EYE in Amsterdam opent vandaag een grote tentoonstelling over zijn leven en werk.

"De tentoonstelling laat de directe relatie zien tussen Scorseses eigen leven en zijn films", vertelt curator Jaap Guldemond. "Hij is een echte Italiaan met een enorm grote familie en dat zie je in veel van zijn films terug, bijvoorbeeld in de gangsterfilm Goodfellas uit 1990.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl