Aangepast

Trump: verdrijf de barbaren

De Amerikaanse president Donald Trump roept moslimleiders op tot samenwerking tegen het terrorisme. De president noemde in de Saudische hoofdstad Riyad het gevecht tegen het terrorisme een strijd tussen goed en kwaad, en geen conflict tussen beschavingen.

Volgens de Amerikaanse president kan het kwaad alleen overwonnen worden als de goede krachten sterk en verenigd zijn. "Iedereen in deze zaal doet zijn aandeel daarin en draagt zijn deel van deze last", zei Trump, die de meer dan vijftig aanwezige Arabische leiders opriep om ten strijde te trekken tegen het islamitisch extremisme.

"Dit is een gevecht tussen barbaarse criminelen die het menselijke leven willen vernietigen en fatsoenlijke mensen van alle religies die het willen beschermen", zei Trump.

Drijf ze uit. Drijf ze uit. Drijf ze uit jullie plaatsen voor aanbidding. Drijf ze uit deze wereld.

Donald Trump

"Dit betekent dat we de strijd moeten aangaan tegen islamitisch extremisme en islamitische terroristengroepen. En het betekent dat we als één man een front moeten vormen tegen de moord op onschuldige moslims, de onderdrukking van vrouwen, de vervolging van joden en het afslachten van christenen", aldus Trump.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump zich regelmatig negatief uitgelaten over moslims en de islam. Met deze toespraak wil Trump de relatie met de moslimwereld herstellen, denken commentatoren.

Isoleren

Trump haalde hard uit naar Iran en zei dat het land terroristen, milities en andere extremistische groepen traint. Hij hekelde onder meer de betrokkenheid van Iran bij de burgeroorlog in Syrië. "Zolang het Iraanse regime geen partner voor vrede is, moeten alle landen samenwerken om Iran te isoleren."

Trump kwam gisteren aan in Saudi-Arabië voor zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden als president. Op de eerste dag sloot hij een omvangrijke wapen- en oliedeal met Saudi-Arabië. Morgen gaat Trump naar Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl