Alle fractievoorzitters praten over de aanpak van een nieuwe kabinetsformatie

Wie gaat er bewegen in de formatie?

Informateur Edith Schippers heeft nog geen idee met wie ze volgende week gaat onderhandelen over een nieuw kabinet. D66 voelt niets voor een coalitie met de ChristenUnie, de SP wil absoluut niet regeren met de VVD, de PvdA houdt vol dat ze niets bij de formatie te zoeken heeft en VVD en CDA blijven erbij dat ze niet met de PVV samen willen werken.

D66 komt maandag met een nieuw voorstel en reageert daarmee op de oproep van Schippers aan alle partijen om goed na te denken welke mogelijkheden zij voor zichzelf zien.

Idealen

De ChristenUnie wil graag praten over een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, maar wil wel gewenst zijn. "En zo niet, dan gaan we met hart en ziel in de oppositie aan onze idealen werken", zei partijleider Gert-Jan Segers vandaag op zijn partijcongres.

Na het wegvallen van GroenLinks leek een samenwerking van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voor velen een voor de hand liggende optie. Maar D66-leider Alexander Pechtold noemde samenwerking met de ChristenUnie onwenselijk. Donderdag voegde hij eraan toe dat dit 'geen kans van slagen' heeft.

De partijen zijn het vooral over medisch-ethische onderwerpen oneens. Maar Segers zei vandaag op zijn partijcongres dat hij bereid is tot samenwerken, zeker nu steeds minder partijen willen praten. "In ons land is het er altijd op aangekomen dat politieke partijen bereid zijn samen te werken over politieke kloven heen."

De ChristenUnie nam vandaag op het partijcongres een motie aan dat de ChristenUnie tijdens mogelijke formatiegesprekken moet vasthouden aan duurzaamheid. Ook een humaan vluchtelingenbeleid is belangrijk voor de partij. Zo zijn twee politieke vluchtelingen uitgenodigd om het congres toe te spreken.

Stabiel kabinet

D66 kijkt liever naar de SP, maar SP-leider Emile Roemer blijft erbij dat hij niet met de VVD in een kabinet wil zitten. Die belofte heeft hij de kiezers gedaan, benadrukt hij. PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft nogmaals laten weten dat zijn partij nu niets bij de onderhandelingen te zoeken heeft.

CDA-leider Sybrand Buma wil op zijn beurt niet meedoen aan het idee van Roemer om te kijken naar een combinatie van CDA, D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA. "Dat zes-partijen-kabinet bestaat alleen maar in het hoofd van Emile Roemer", zei hij.

Een meerderheidskabinet met de PVV is door zo'n beetje alle partijen uitgesloten. Alle andere combinaties zijn met meer dan vier partijen om een meerderheid te halen. Maar of dat een stabiel kabinet oplevert, is de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl