Archieffoto van agenten tijdens een verkeerscontrole
Aangepast

Zijn agentes met hoofddoek 'niet neutraal' of juist 'toegankelijker'?

In het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zweden is het de gewoonste zaak van de wereld: politieagentes met een hoofddoek. In Nederland is het niet toegestaan vanwege de scheiding tussen kerk en staat.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg wil dat verbod nu ter discussie stellen. De Amsterdamse politie wil dat de helft van de nieuwe agenten in Amsterdam van allochtone afkomst is en het toestaan van een hoofddoek zou daarbij kunnen helpen.

"Diversiteit en kennis van alle culturen is voor ons essentieel om verbonden te blijven met alle burgers in Amsterdam", zegt Aalbersberg. Op dit moment heeft 52 procent van de Amsterdammers een niet-Nederlandse achtergrond, bij het korps is dat maar 18 procent.

De politie wordt daarmee veel toegankelijker.

Ahmed Marcouch

"Een goed idee", vindt ook oud-PvdA-Kamerlid en politieagent Ahmed Marcouch. "Waarom zou je er tegen zijn? Ik kan geen argument bedenken."

Marcouch vindt dat je de politie tekort doet door mensen uit specifieke gemeenschappen uit te sluiten. "Daardoor discrimineer je en mis je specifieke kennis en expertise die de politie effectiever kan maken. De politie wordt veel toegankelijker en kan beter doordringen tot bepaalde groepen."

Volgens Marcouch bepaalt een geloofsovertuiging niet of iemand geschikt is voor het politieberoep. "Agenten moeten de wet handhaven en op een professionele manier hun werk doen. De wet is neutraal en de diender is professioneel in de handhaving."

Uniform, het woord zegt het al: uni-form moet het zijn.

Samira Bouchibti, VVD-raadslid

VVD-raadslid in Amsterdam Samira Bouchibti ziet daarentegen niets in het afschaffen van het hoofddoekverbod. "Het gaat mij om neutraliteit. Ik hoef niet te weten welke achtergrond en overtuiging je hebt."

"Agenten moet neutraal zijn, anders kunnen ze hun werk niet goed doen. Uniform, het woord zegt het al: uni-form moet het zijn. Dat is bij de rechtbank ook zo, en dat moet bij de politie ook zo zijn", vindt Bouchibti.

Daarnaast vraagt Bouchibti zich af of zo'n verbod werkt. "Doe er eerst onderzoek naar. In de jeugdzorg, verpleging en in het onderwijs is een hoofddoek niet verboden, maar werken toch weinig mensen met een migrantenachtergrond."

Debat tussen Marcouch en Bouchibti in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl