Aangepast

De uitzending van 13 mei

Aanval gijzelsoftware

De verspreiding van gijzelsoftware op computers wereldwijd is stilgelegd, zegt beveiligingsexpert Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT. Een cybersecurity-onderzoeker heeft volgens hem een manier gevonden om te voorkomen dat nog meer computers geïnfecteerd raken met de software.

Duizenden computers en computernetwerken werden gisteren getroffen door de gijzelsoftware Wannacry. De massale aanval toont de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van onze computersystemen. Het is een wake-up call, waar specialisten al lang voor waarschuwden.

Hoe kwetsbaar zijn we en wat kunnen we doen om systemen te beschermen? In Nieuwsuur een gesprek met hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, lid van de Nationale Cyber Security Raad, die het kabinet adviseert over cybercrime.

Veel mis bij NFI

Een vernietigend rapport over het Nederlands Forensisch Instituut, het NFI, legde deze week de vinger op een belangrijke zere plek in de strafrechtketen. Volgens onderzoek van een extern bureau blijkt dat er veel mis is met de manier waarop het management en het personeel met elkaar omgaan.

Het onderzoek werd ingesteld nadat in 2015 spanningen waren ontstaan tussen de algemeen directeur en de ondernemingsraad, mede door grote bezuinigingen. In Nieuwsuur een gesprek met de voorzitter van de ondernemingsraad Marnix Hoitink en met hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl