Aangepast

Het blijft muisstil rond de formatie

Het is nog steeds niet duidelijk of een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks mogelijk is. De Kamer wil graag informatie over de voortgang van de formatie, en ontving vandaag van informateur Edith Schippers een brief over. Daarin schrijft ze dat het ondanks de grote inzet van de onderhandelaars nog onmogelijk is om te zeggen of een akkoord binnen bereik is.

Het blijft muisstil rond de formatie

"Tussenstanden bemoeilijken onderhandelingen, en daarmee de invulling van de opdracht die uw Kamer mij verstrekte", schrijft Schippers, die ook aangeeft dat ze streeft naar een nieuw kabinet voor de zomervakantie.

Inhoudelijke verschillen

De belangrijke thema's voor de komende kabinetsperiode zijn volgens Schippers inmiddels aan bod gekomen. En ze benadrukt nog eens dat de partijen grote inhoudelijke verschillen hebben. "Bovendien is de realiteit dat de budgettaire ruimte uitermate beperkt is."

Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk.

Herman Wijffels

Volgens oud-informateur en CDA-prominent Herman Wijffels (hoogleraar duurzaamheid) ligt het CDA in de onderhandelingen dwars. Wijffels is boos op zijn partijleider Sybrand Buma, die alle milieumaatregelen zou dwarsbomen.

Het zou dan gaan om maatregelen die burgers financieel raken, zoals groene belastingen. GroenLinks wil graag een vleestaks, een verpakkingsbelasting en hogere belasting op autorijden en vliegreizen.

Wijffels doet een klemmend beroep op Buma om zijn koers te wijzigen. "Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk. Als dat zo blijft moet het CDA de oppositie maar in'', aldus Wijffels in een interview met het AD.

Afspraken

Een andere CDA-prominent, VNO-NCW voorzitter Hans de Boer, vindt dat Wijffels voor zijn beurt spreekt. Bij BNR zei hij: "We weten niet precies wat aan de formatietafel wordt besproken. Wat ik wel weet is dat duurzaamheid en klimaat een heel belangrijk onderwerp zijn van overleg tussen de partijen. De bedoeling is voor zover ik dat begrijp, om met een pakket te komen dat Nederland past en waarmee we ons houden aan de gemaakte afspraken in Parijs."

De uitspraken van Wijffels laat ik voor zijn rekening.

Sybrand Buma

Buma wilde vandaag geen commentaar geven. "Voor mij geldt dat het resultaat van de onderhandelingen het belangrijkste is. De uitspraken van Wijffels laat ik voor zijn rekening", zei hij.

VVD en D66 zeggen dat ze het beeld van een dwarsliggend CDA niet herkennen. "Er klopt heel erg weinig van", aldus VVD-onderhandelaar Halbe Zijlstra.

"Iedereen doet zijn best om er wat van te maken. Voor iedereen zijn er moeilijke onderwerpen. Maar alle partijen zitten aan tafel om er uit te komen. Maar dat het moeilijk is, ja natuurlijk", zei D66-onderhandelaar Alexander Pechtold.

"Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat we mooie dingen kunnen doen voor het klimaat", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl