Aangepast

Opruimen kernafval Petten 71 miljoen euro duurder

Voor het opruimen van het kernafval van de kernreactor in Petten is een extra bedrag nodig van 71 miljoen euro. Dat komt bovenop de eerder geraamde ruim honderd miljoen.

Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in bezit zijn van Nieuwsuur. Bovendien gaat de opruimoperatie naar verwachting veel langer duren.

Deadline

In totaal liggen er in Petten bijna 1750 vaten met radioactief afval. Voor 2001 zijn er in Petten allerlei proeven gedaan voor medische doeleinden. Het afval van die proeven is in vaten gestopt.

Volgens de wet moet dat afval naar een centrale opslag vlakbij het Zeeuwse Borssele. De deadline is gesteld op 2022. Maar er bestaat al jaren grote onduidelijkheid over wat het precies gaat kosten om het afval op te ruimen.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken zijn de totale kosten berekend: het opruimen van alle vaten kost 113 miljoen euro en de ontmanteling van de gebruikte installaties nog eens 71 miljoen. Samen dus 184 miljoen euro.

"Als echt alles mee zit, wordt de deadline van 2022 gehaald", schrijft NRG. Maar er staat ook een pessimistisch scenario beschreven. "Het laatste splijtstof verlaat Petten in 2027." Een vertraging van 5 jaar.

Twijfels

Emeritus hoogleraar Cees Andriesse is gespecialiseerd in de veiligheid van kerncentrales. Hij heeft grote twijfels of Petten in staat is om voor 2022 alle vaten met kernafval op te ruimen. "Dat is niet realistisch", zegt hij. "Men heeft een pessimistisch scenario genoemd dat eindigt in 2027 en ook dat vind ik nog aan de optimistische kant."

"Ik heb ervaring met het werken met complexe radiologische proeven en dat valt altijd tegen. Je kan nooit alles van te voren voorzien", aldus Andriesse.

Duurder

En ook Laka, het onderzoekscentrum voor kernenergie, denkt dat de vaten op zijn vroegst in 2027 zullen zijn opgeruimd.

Onderzoeker Daniel Meijers is kritisch over de aanpak van NRG. "Het afval ligt daar veilig maar NRG toont zich gewoon onbetrouwbaar Ze hebben keer op keer een ander verhaal, keer op keer duurt het langer, keer op keer is het duurder en je weet niet meer waar je aan toe bent", zegt Meijers, die niet verbaasd zou zijn als het nog veel duurder zal zijn dan 184 miljoen euro.

Voor de opruimoperatie heeft NRG slechts 116 miljoen euro in kas. Een tekort van tientallen miljoenen euro's. NRG is daarom in gesprek met de overheid om bij te springen.

Een begrijpelijke stap vindt Andriesse. "De enige die het kan betalen is de staat, de overheid. Want wij willen als samenleving - als staat -dat het radioactief afval netjes wordt opgeborgen."

Maar volgens Laka is dat onzin. "NRG is en blijft verantwoordelijk en moet zelf de opruimoperatie betalen. Het is hun afval en de rekening is ook voor hun. De vervuiler betaalt", vindt Meijers

Wie gaat betalen voor opruimen kernafval Petten?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl