Nieuwsuur

Alfred Birney wint Libris Literatuur Prijs

ANP

Alfred Birney (65) heeft de Libris Literatuur Prijs van 2017 gewonnen met zijn boek De tolk van Java. Dat is zojuist in Nieuwsuur bekendgemaakt live vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam.

Birney werd gekozen uit de laatste zes genomineerden. Hij wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.

Interview met Alfred Birney
Alfred Birney (65) heeft de Libris Literatuur Prijs van 2017 gewonnen met zijn boek De tolk van Java. Birney werd gekozen uit de laatste zes genomineerden. Hij wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.
1/3Interview met Alfred Birney
Jury-rapport Libris Literatuur Prijs 2017
Wie wint van de laatste zes genomineerden de felbegeerde Libris Literatuur Prijs 2017?
2/3Jury-rapport Libris Literatuur Prijs 2017
Zes boeken, vier mannen, twee vrouwen en één winnaar
Vanavond wordt - live in Nieuwsuur - de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2017 bekend gemaakt. De Libris Literatuur Prijs is, samen met de AKO Literatuurprijs, de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. De winnaar krijgt ook een geldprijs van 50.000 euro. Wie zijn de kandidaten?
3/3Zes boeken, vier mannen, twee vrouwen en één winnaar

In zijn roman De tolk van Java portretteert Birney zijn gewelddadige vader die vocht voor Nederland in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Na de oorlog emigreerde hij naar Nederland waar hij met een Helmondse schoenmakersdochter trouwde. Het werd een rampzalig huwelijk.

De Libris Literatuur Prijs is een van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandstalige literatuur. Vorig jaar won Conny Palmen de prijs voor haar roman Jij zegt het.

De andere genomineerden van dit jaar waren:

Walter van den Berg - Schuld

Arnon Grunberg - Moedervlekken

Jeroen Olyslaegers - Wil

Marja Pruis Zachte - Riten

Lize Spit - Het smelt