Aangepast

Zeven lokale partijen overwegen overstap naar PVV

In de zestig gemeenten waar de PVV wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen overwegen zeven lokale partijen om verder te gaan als PVV-fractie. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur en de NOS.

Raadsleden van de Spakenburgse Vrijheidspartij in de gemeente Bunschoten en Leefbaar Etten-Leur hebben al aangegeven zeker te willen overstappen.

De Spakenburgse Vrijheidspartij stemde onlangs in met het voorstel om verder te gaan onder de vlag van de PVV. In Etten-Leur willen beide raadsleden overstappen, maar moeten de leden van de partij daar nog over stemmen.

Voor Peter Frans Koops van de Spakenburgse Vrijheidspartij komt een langgekoesterde wens uit nu zijn partij verder gaat onder de vlag van de PVV.

'Ik zie Wilders als een soort profeet'

Ook de Christelijke Arbeiders Partij in Bunschoten denkt na over een fusie met de PVV. Arian van Diermen van de CAP zegt dat zijn partij veel overeenkomsten heeft met de partij van Wilders. "Een fusie zou kunnen, maar daar hebben we nog geen besluit over genomen."

In Purmerend heeft de partij Trots op Purmerend contact opgenomen met de PVV om samen te werken. "We zitten allebei in de rechts-sociale hoek. Maar of we helemaal verdergaan als PVV, moet ik eerst binnen de partij bespreken", zegt raadslid Harry Poppelier.

Op de vacature van de PVV heeft Poppelier niet gesolliciteerd. "Als ze geïnteresseerd zijn, komen ze wel naar mij toe."

Wilders riep afgelopen december mensen op die voor de PVV willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Aspirant-raadsleden kunnen zich aanmelden, zei Wilders op Facebook.

Twijfelende partijen

Drie andere lokale partijen twijfelen nog of ze verder willen als PVV. Een daarvan is de eenmansfractie Ouderen Politiek Actief (OPA) Enschede. "Het ligt eraan wat er lokaal gaat gebeuren", zegt raadslid Wytze van der Veen.

Onlangs probeerde hij de naam van de partij al te veranderen naar Partij Vrij Enschede omdat het meer lijkt op die van de PVV.

We willen niet van boven geïnstrueerd worden.

Harry de Olde, Partij Vrij Almelo

In de gemeente Hulst denkt de lokale partij Hulst Anders ook na over een overstap. "Er zal op een gegeven moment wel een bijeenkomst komen waar mensen voor de PVV worden gevraagd", zegt raadslid Theo Rombouts.

Niet alles spreekt hem aan in de partij van Wilders, maar in veel opvattingen kan hij zich vinden. "Bijvoorbeeld over de zorg. Dat moet goed geregeld worden. Daar staan veel banen op de tocht, zeker in een kleine gemeente als Hulst."

Ook de Partij Vrij Almelo staat open voor gesprekken met de PVV. "We hebben nu al goed overleg met de Statenfractie", zegt raadslid Harry de Olde. "Maar we willen niet van boven geïnstrueerd worden, we willen lokaal wel iets in te brengen hebben. Daarnaast moet er eerst overlegd worden met de achterban."

Wilders maakt lokale start in Rucphen

Wilders richt zich bij de komende gemeenteraadsverkiezingen vooral op gemeenten waar de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen goed heeft gescoord. Verder is gekozen voor grote steden waar de partij het goed heeft gedaan.

De partij zit nu alleen in Den Haag en Almere in de gemeenteraad. Maar volgens Wilders is er op meer plekken lokaal behoefte aan een sterke PVV.

De PVV en de gemeenteraadsverkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl