Aangepast

Homo Deus: na God en de mens bepalen algoritmen straks alles

Algoritmen die bepalen welke studie je kiest, op welke baan je moet solliciteren, maar ook wie je grote liefde is. Het is volgens de Israëlische historicus en schrijver Yuval Noah Harari de toekomst van de mensheid.

Na zijn succesvolle boek over de geschiedenis van de mensheid Homo Sapiens, beschrijft Harari in zijn nieuwste boek Homo Deus wat de mens in de toekomst te wachten staat.

Van het boek dat in februari in het Nederlands verscheen, werden al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Barack Obama en Bill Gates verklaarden zich fan.

Homo Deus: algoritmes bepalen de toekomst

Algoritmen beslissen

Harari beschrijft in het boek hoe het humanisme, waarbij de menselijke geest als hoogste autoriteit wordt gezien, wordt vervangen door een wereld waarbij algoritmen en data beslissend zijn.

Vorig jaar was er een doorbraak in de geschiedenis van de kunstmatige intelligentie. Experts dachten dat het nog tien jaar zou duren, maar de toenmalige wereldkampioen van het spel go verloor van een computer.

Harari verwacht dat in de niet heel verre toekomst algoritmen niet alleen beter zullen worden in het spelletje go, maar ook beter weten wat wij voelen. Zij kennen ons straks beter dan wij onszelf kunnen kennen. Daarmee komt het einde van de homo sapiens in zicht.

In de 21e eeuw zal de hoogste autoriteit terugkeren naar de clouds, en daar bedoel ik niet God mee, maar de clouds van Microsoft, Google en Facebook.

Yval Noah Harari

Met het humanisme werd God als hoogste autoriteit vervangen door de menselijke geest. "God bepaalde wat goed of slecht was. Dat werd met het humanisme vervangen door het menselijke gevoel. Zo werd homoseksualiteit door God als zonde gezien, maar onder het humanisme geaccepteerd", vertelt Harari tegen Nieuwsuur.

Nu nadert ook het einde voor het idee dat de mens autonoom is en een vrije wil heeft, denkt Harari. "In de 21e eeuw zal de hoogste autoriteit terugkeren naar de clouds, en daar bedoel ik niet God mee, maar de clouds van Microsoft, Google en Facebook."

Met alle data van die bedrijven zullen er algoritmes worden ontwikkeld die mensen begrijpen. "Die mijn gevoelens beter kennen, dan ik ze zelf ken. Zo komt er steeds meer beslissingsbevoegdheid te liggen bij algoritmes in plaats van bij mijn gevoel."

Mensen leren nu al te vertrouwen op technologie in plaats van hun eigen gevoel.

Yval Noah Harari

Nu al zijn daar voorbeelden van te zien. "Om van de stad naar het vliegveld te komen, vertrouwde je vroeger op gevoel en instinct. Nu gebruik je Google Maps. Mensen leren dus daar op te vertrouwen en niet meer op hun eigen gevoel, waardoor ze niet meer in staat zijn om op basis van eigen kennis en kunde te navigeren."

Met zijn boek wil Harari vooral de discussie over de groeiende macht van algoritmes en data op gang brengen. "Wat er daadwerkelijk gaat gebeuren, is niet te voorspellen. Dat is afhankelijk van de keuzes die wij maken. Maar door gevaarlijke scenario's te bespreken, kunnen we in actie komen om ze te voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl