Wilfried de Jong in gesprek met koning Willem-Alexander
Aangepast

De koning heeft gesproken

Aan de vooravond van zijn vijftigste verjaardag sprak koning Willem-Alexander openhartig met interviewer Wilfried de Jong over persoonlijke dilemma's en emoties.

Een gesprek over 50 jaar Willem-Alexander: de man, niet de koning, die "50 wordt maar zich toch echt nog 30 voelt." Volgens verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster een bijzonder en persoonlijk interview dat uniek is in de wereld.

De koning ontving De Jong voor een gesprek bij hem thuis, op landgoed De Eikenhorst waar hij spreekt over het leven, belangrijke en grappige gebeurtenissen en zijn familie.

Openhartige interview met koning Willem-Alexander

De eerste fragmenten die worden bekeken, herinneren de koning aan zijn vader, prins Claus. Claus kwam oorspronkelijk uit Duitsland. Ook al droeg hij uiteindelijk de titel Prins der Nederlanden, hij bleef zich altijd een Duitser voelen, vertelt Willem-Alexander.

"Hij is altijd bezig geweest met de Tweede Wereldoorlog. Hij voelde zich medeverantwoordelijk." Claus vond het onacceptabel als de Holocaust ook maar érgens mee werd vergeleken. "Het moest nooit goedgepraat worden."

Friso

Ook spreekt hij over zijn broer Friso, die in 2013 overleed aan de gevolgen van een ski-ongeluk in Oostenrijk. Voor zijn overlijden lag hij anderhalf jaar in coma. "We gingen van drie naar twee broers", vertelt de koning met tranen in zijn ogen.

Zichtbaar geëmotioneerd gaat hij verder. "Hij was ontzettend druk, maar hij was op de achtergrond een goede adviseur van me. Goudeerlijk, soms niet echt op een diplomatieke manier", zegt hij met een glimlach. "En als je iemand kwijtraakt, dan merk je pas hoe erg je iemand kan missen."

In die periode zag hij zijn moeder, koningin Beatrix, veranderen. "Ik zag wat er gebeurt met een moeder als ze een kind verliest. Dan besef je pas welke onverantwoorde dingen je zelf hebt gedaan en welk effect dat heeft op je moeder. Ze verliest een deel van zichzelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl