De zuidkant van het Witte Huis
Aangepast

Unieke briefing over Noord-Korea in het Witte Huis

Honderd senatoren krijgen morgen in het Witte Huis te horen hoe de veiligheidssituatie rond Noord-Korea zich ontwikkelt. Een unieke sessie, want normaal wordt zo'n briefing altijd gehouden in het Capitool, drie kilometer verderop. De senatoren krijgen informatie van onder andere de minister van Defensie Mattis en de Nationale Veiligheidsadviseur McMaster. Het is nog onbekend of president Trump ook bij de briefing aanwezig is.

Volgens correspondent Wouter Zwart blijft het gissen waarom de sessie op het Witte Huis wordt gehouden. "Er is geen officiële reden voor gegeven, maar het is wel duidelijk dat de sessie door het verplaatsen naar het Witte Huis veel meer gewicht heeft gekregen. Misschien is dat ook wel de bedoeling daarvan."

President Trump liet onlangs nog weten de dreiging van Noord-Korea, dat recent nog een rakettest deed, onacceptabel te vinden. Hij wil dat China ingrijpt en dreigt dat de VS anders zelf in actie komen.

Afluisteren

Maar van concrete oorlogsplannen lijkt nog geen sprake, volgens correspondent Wouter Zwart. "Er zijn helemaal geen aanwijzingen dat er een grote operatie tegen Noord-Korea aan zit te komen."

De keuze voor het Witte Huis lijkt ook uit oogpunt van afluistergevaar een vreemde. "Het Witte Huis heeft helemaal niet de ruimte om honderd senatoren en medewerkers uit te nodigen. Daarvoor moet de briefing verplaatst worden, en dat gaat ook gebeuren, naar het Eisenhower-kantoor."

Het Eisenhouwer-kantoor is een apart gebouw ten Westen van de West-wing van het Witte Huis. "Daar hebben ze wel de ruimte, maar weer geen veiligheidscocon tegen het afluisteren. Kortom als het dan wel zo'n geheim en belangrijk is, dan is het veel gemakkelijker en beter om dat in het congres te doen."

"Voorlopig lijkt het vooral een foto opportunity van een regering die eenheid wil uitstralen met de senaat inzake Noord-Korea", aldus correspondent Wouter Zwart.

Wat behelst de unieke briefing morgen op het Witte Huis?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl