Partijvoorzitter Henry Keizer pleit voor een hogere kiesdrempel
Aangepast

'VVD'er Keizer zat aan beide kanten van tafel bij dubieuze deal'

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer had bij de overname van uitvaartorganisatie De Facultatieve meerdere petten op. Dat zegt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer. Op verzoek van Nieuwsuur onderzocht hij de openbare stukken die met de deal te maken hebben.

"Keizer was betrokken bij het bedrijf dat werd verkocht, bij de vereniging die verkocht, en hij was de kopende partij. Dus hij zat aan beide kanten van de tafel. Dat is opmerkelijk."

Keizer raakte afgelopen weekend in opspraak na berichtgeving van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money. Volgens het platform heeft Keizer het uitvaartbedrijf De Facultatieve in handen gekregen voor een veel te lage prijs.

Bij de verkoop van het bedrijf in 2012 werd de waarde geschat op 31 miljoen euro. Maar het werd voor 12,5 miljoen euro verkocht aan Keizer en zijn partners. Daarbij kregen ze ook nog eens een winstuitkering van 12 miljoen - bedoeld voor de leden van de vereniging - cadeau.

"Het is een zeer goede deal voor de heer de Keizer en zijn kompanen", zegt hoogleraar Pheijffer. "Dat lage verkoopbedrag wordt niet onderbouwd in de jaarrekeningen, wat allerlei vragen oproept."

Eén en dezelfde accountant heeft drie jaarrekeningen afgetekend.

Eric Smit, Follow the Money

Keizer liet gisteren weten dat hij voor "honderd procent" een schoon geweten heeft. "We hebben alles nauwkeurig volgens de regels laten verlopen en zijn zorgvuldig naar iedereen geweest", aldus de VVD'er. Hij ontkent dat hij het bedrijf in 2012 ver onder de marktwaarde in zijn bezit kreeg.

Volgens Keizer heeft het bedrijf veel schulden en was de aankoopprijs daarom lager. Die schulden zijn ook overgenomen door de nieuwe eigenaar. Maar volgens Pheijffer is dat niet terug te vinden in de jaarverslagen van het bedrijf.

Prominente VVD'ers

Onder de commissarissen die toezicht houden op het bedrijf dat is verkocht aan Keizer, zijn twee prominente VVD'ers: het Eerste Kamerlid Anne Wil Duthler en oud-minister Loek Hermans.

"Die worden daar keurig voor betaald, een niet ongebruikelijk bedrag is 30.000 euro per jaar. Zij horen daarvoor toezicht te houden op wat er in het bedrijf gebeurt en de leden daarvan op de hoogte te houden. Dat is duidelijk niet goed gedaan", zegt Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money.

OM en FIOD

Daarnaast was er volgens Follow the Money maar één accountant van Ernst & Young betrokken bij de verkoop. Hij controleerde de jaarrekeningen van de drie bij de verkoop betrokken partijen: de verkopende vereniging, het verkochte bedrijf en de kopende partij van Henry Keizer.

"Eén en dezelfde accountant heeft drie jaarrekeningen afgetekend. Dat deed hij voor de verkopende partij, de verkochte partij en voor de kopende partij. Deze accountant weet enerzijds dat het bedrijf voor veel te weinig werd verkocht, en anderzijds van de enorme winst die werd gemaakt bij het kopen. En niemand trekt aan de bel", zegt Smit.

Het accountantsbureau is vanwege de ontstane commotie genoodzaakt om het incident te melden bij de Autoriteit Financiële Markten. Die zal het incident normaal gesproken nader onderzoeken.

Volgens Pheijffer moet ook de integriteitscommissie van de VVD het incident bekijken. "En als de verdenkingen van Follow the Money kloppen, is dit een zaak voor het Openbaar Ministerie en het FIOD."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl