Emmanuel Macron (links) en Marine Le Pen
Aangepast

Frankrijk kiest Macron en Le Pen, op naar de tweede ronde

Volgens de eerste officiële prognose na het sluiten van de stembureaus in Frankrijk heeft Emmanuel Macron de eerste ronde gewonnen met 23,7 procent van de stemmen. Marine Le Pen is als tweede geëindigd met 21,7 procent van alle kiezers achter zich.

Na vijf jaar François Hollande kozen de Fransen vandaag, in een eerste ronde, voor een nieuwe presidentskandidaat. De twee kandidaten die de meeste stemmen halen, strijden tegen elkaar in de tweede ronde op 7 mei.

Bizar

Correspondent Frank Renout noemt de verkiezingen in Frankrijk historisch en bizar. "Voor het eerst in vijftig jaar dringt geen enkele kandidaat van een traditionele partij door tot de tweede ronde". De conservatieve kandidaat François Fillon lijkt de boot net te hebben gemist, terwijl de socialist Benoît Hamon helemaal niet in het stuk is voorgekomen.

Winnaar Macron noemt zichzelf niet links en niet rechts en in het belangrijke politieke middenveld is hij de enige kandidaat. Hij verzet zich tegen de gevestigde politiek. Hij wil een volledige vernieuwing van de politiek en wil Frankrijk sociaal en economisch hervormen.

Wat wil Emmanuel Macron voor Frankrijk?

In zijn partijprogramma heeft hij aangekondigd flink te gaan snijden in de overheid, onder meer door het aantal regionale en nationale parlementsleden met eenderde in te krimpen. Dat kost zo'n vijftigduizend ambtenaren hun baan. Ook wil hij de riante pensioenen van ambtenaren aanpakken. Volgens Macron moeten die gelijkgetrokken worden met die van mensen in het bedrijfsleven.

Opwachting

Het Noord-Franse voormalige mijnstadje Hénin-Beaumont is de thuisbasis van het Front National van Le Pen. Ze was er van 2008 tot 2011 gemeenteraadslid en heeft er nog steeds een appartement. Le Pen werd er bij de vorige presidentsverkiezingen in de eerste ronde de grootste (35 procent) en de stad heeft een burgemeester van het Front National.

Honderden binnen- en buitenlandse journalisten hebben zich vandaag in Hénin-Beaumont verzameld. Le Pen zal er rond acht uur vanavond haar opwachting maken.

Le Pen en haar partij Front National zitten op de uiterste rechterflank van het politieke spectrum. Een keiharde bestrijding van het terrorisme is een van haar belangrijkste punten. Ook is ze anti-immigratie en wil ze, zodra ze aan de macht komt, het Schengenverdrag opzeggen en de grenzen sluiten. Ze wil dat Frankrijk uit de Europese Unie en uit de euro stapt.

De afgelopen weken werd Le Pen achtervolgd door justitie, die vermoedt dat haar partij heeft gesjoemeld met Europees geld. Door het Europees parlement betaalde medewerkers waren feitelijk aan de slag voor het Front National in Parijs. Maar in de peilingen lijkt de kwestie haar nauwelijks te raken.

Wat wil Marine Le Pen voor Frankrijk?

Toch was er vandaag ook protest in Hénin-Beaumont. Activisten van de feministische organisatie Femen protesteerden bij het plaatselijke stemkantoor tegen Le Pen. De halfnaakte vrouwen droegen maskers en hadden op hun bovenlichaam 'Team Marine' geschreven. De vrouwen zijn door de politie gearresteerd.

Frankrijk kiest Macron en Le Pen, op naar de tweede ronde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl