De afgezette president Viktor Janoekovitsj
Aangepast

Veel minder Oekraïense miljoenen bevroren dan gedacht

  • Gert-Jan Dennekamp

    Verslaggever

  • Gert-Jan Dennekamp

    Verslaggever

De Nederlandse regering heeft veel minder Oekraïens geld van omstreden personen bevroren dan eerder werd voorgespiegeld. Het geld op Nederlandse bankrekeningen is afkomstig van oud-politici die verdacht worden van corruptie en fraude, zoals oud-president Viktor Janoekovitsj. 

In 2014 verklaarde minister Jeroen Dijsselbloem nog dat er vanwege de sancties tegen Janoekovitsj en zeventien andere hoge politici honderden miljoenen euro's in beslag waren genomen. Maar uit onderzoek van Nieuwsuur, dat al ruim een jaar loopt,  blijkt dat het bedrag veel kleiner is. Een precies cijfer wil het ministerie van Financiën nog altijd niet geven.

Gevlucht naar Rusland

Janoekovitsj vluchtte na de opstand in zijn land in 2014 naar Rusland en kreeg daar asiel. De bezittingen die hij achterliet in zijn residentie trokken destijds veel bekijks.

Janoekovitsj gezocht door Interpol (NOS-Journaal 12 januari 2015)

Na de opstand werden door de Europese Unie sancties ingesteld tegen Janoekovitsj en andere leiders. Die onlangs weer zijn verlengd.

Nederland heeft de tegoeden bevroren om ze na succesvolle rechtszaken wegens corruptie of fraude te kunnen teruggeven aan het Oekraïense volk. Als de verdachten niet langer vervolgd worden, krijgen ze weer toegang tot het geld. Maar tot nu toe is er nog niemand voor de rechter verschenen. 

Doofpot belanden

Anti-corruptieorganisaties in Oekraïne maken zich daarover grote zorgen. Zij vrezen dat alle onderzoeken naar corruptie van Janoekovitsj uiteindelijk in de doofpot zullen belanden.

De organisaties willen dat Europa de sancties niet alleen verlengt, maar Oekraïne ook eisen stelt aan de onderzoeken naar corruptie. Europa zou actief moeten toezien dat die onderzoeken ook echt worden uitgevoerd. 

Veel minder Oekraïense miljoenen bevroren dan gedacht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl