Trump met Reince Priebus, Mike Pence, Steve Bannon, Sean Spicer en Michael Flynn (28 januari)

Machtsstrijd achter de schermen in het Witte Huis

  • Tom Kleijn

    verslaggever

  • Tom Kleijn

    verslaggever

De opmerkelijke draai van president Donald Trump over de aanpak van Syrië valt wellicht beter te begrijpen bij een blik op wat er in de wandelgangen van het Witte Huis gebeurt. In team Trump is al sinds eind januari een sterke strijd gaande over wie de meeste invloed uitoefent op de president.

Populisten

Aan de ene kant staat Steve Bannon, oud bankier, filmproducent en oud-hoofdredacteur van het extreem-conservatieve mediaconcern Breitbart. Hij was de architect van Trump’s campagne en is een van zijn meest vertrouwde adviseurs in het Witte Huis.

Bannon wil vooral geen inmenging in buitenlandse aangelegenheden, meer protectionisme, een kleinere overheid, geen partijpolitiek en het ‘ontmantelen van grote delen van de bureaucratie en de overheid. Dat wil zeggen: grote bezuinigingen op ministeries als dat van Milieuzaken en bezuinigen op de rechterlijke macht.

Bannon staat voor ongebreideld kapitalisme en vooral zo weinig mogelijk invloed van de Republikeinse partij. 

Steve Bannon

Aan de andere kant staat stafchef Reince Preibus, oud-partijvoorzitter van de Republikeinen en goed ingewijd in de politiek van Washington. Zijn visie en die van Bannon staan op gespannen voet.

Reince Preibus

Maar de belangrijkste adviseur van president Trump lijkt op dit moment zijn schoonzoon Jared Kushner, getrouwd met dochter Ivanka. Hij is een soort schaduwminister van Buitenlandse Zaken geworden.

Kushner was betrokken bij de voorbereiding van de China-top, is belast met het vredesproces in het Midden-Oosten en was de afgelopen week op verrassingsbezoek in Irak. Schoonzoon Kushner is een pragmatische, veel traditionelere Republikein. En hij heeft een hekel aan Bannon. 

Jared Kushner

Strijd

In Washington gonst het al weken dat Kushner probeert om de invloed van Bannon op Trump te verkleinen. En dat lijkt in de afgelopen dagen gebeurd.

Bannon, die in januari benoemd werd tot lid van de nationale veiligheidsraad, is daar weer uit gezet. Tot genoegen van de nieuwe veiligheidsadviseur, generaal McMaster. McMaster was van het begin af aan al tegen de benoeming van Bannon.

Zo blijft het een constante strijd tussen de traditionele conservatieven, zoals Priebus en Kushner en de populisten, zoals Bannon. De populisten schreeuwen nu moord en brand en bekritiseren Trump fel. Ze zien de traditionele krachten van de Republikeinse Partij steeds meer invloed krijgen op hun populistische president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl