Aangepast

Keja spoot speed: je gaat je eigen dood tegemoet

Keja (22) was sinds haar veertiende verslaafd aan speed. Twee jaar later kwam daar GHB bij. Eerst snoof en slikte ze de speed. De laatste jaren injecteerde ze het. Ze wilde het voor één keertje proberen, maar was meteen verkocht. "Spuiten komt sneller en harder binnen. Het komt meteen in je bloedbaan."

Keja is niet de enige. Het injecteren van speed is een nieuwe trend in West-Brabant. Naar schatting 150 jongeren in de omgeving van Breda tot Bergen op Zoom spuiten speed naast het gebruik van GHB. Dat blijkt uit een panelonderzoek van verslavingsinstelling Novadic Kentron. 

Risico's 

Een gevaarlijke nieuwe ontwikkeling, want aan het spuiten van drugs zitten veel risico’s. Je kan er ziektes van krijgen, zoals hepatitis en HIV. En het injecteren zelf kan ook leiden tot gezwellen en abcessen.

Keja over haar verslaving

Maar als gebruiker ben je niet bezig met de risico’s, zegt Keja. "De eerste spuit liet ik zetten, ik wist er het fijne niet van. Daarna gebruikte ik eigen spuiten die ik haalde van het ziekenhuis, insulinespuiten."

"Na een aantal weken was het zo dat ik zei, geef me jouw spuit maar. Ik kookte de spuiten meestal wel uit. Maar, als ik geen tijd of zin had, dan deed ik dat niet. Daar had ik schijt aan."

Afkicken

Inmiddels is Keja 17 maanden clean. Ze kon niet meer normaal functioneren. Ze at niet meer en slapen kon ze alleen nog maar met slaapmedicatie of morfine. Werken of naar school gaan, ging al helemaal niet meer. 

Op aanraden van haar toenmalige vriend en een medewerker van Novadic Kentron liet ze zich opnemen in een kliniek. "Twee weken nadat ik in de kliniek zat, dacht ik, misschien kan ik wel afkicken."

Nog steeds heeft ze te maken met de gevolgen van haar drugsgebruik. "Ik ben veel kwijt uit die tijd. Ik heb gaten in mijn herinneringen. Mijn rechter onderarm is kapot geprikt. Als ik naar de huisarts ga om bloed te laten prikken, dan krijgen ze er niks uit. Mijn aders zijn niet meer intact."

Verslonden

Novadic Kentron heeft een voorlichtingsfilm gemaakt om gebruikers te informeren over de risico’s van injecteren. Keja hoopt dat het helpt en jongeren beseffen dat injecteren gevaarlijk is. Tegen anderen wil ze zeggen dat je er niet aan moet beginnen. "Niet doen. Je wordt er in verslonden. Een grote emotionele roller coaster."

Zelf kan ze zich inmiddels niet meer voorstellen dat ze terugvalt. "Zeg nooit, nooit. Maar, ik heb geen drang naar drugs meer. Het leven is zo veel te fijn."   

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl