Heroïnespuit

Nieuwe, gevaarlijke trend: het injecteren van speed

Er is een gevaarlijke nieuwe trend onder GHB- en speedgebruikers in West-Brabant. Zij injecteren de speed steeds vaker. Naar schatting gaat het om een groep van 150 gebruikers.

Dat blijkt uit panelonderzoek van verslavingsinstelling Novadic Kentron, die een voorlichtingsfilm heeft gemaakt om gebruikers te waarschuwen voor de risico’s van het injecteren van speed.

Nieuwe, gevaarlijke trend: het injecteren van speed

GHB wordt gemaakt van GBL, een industrieel schoonmaakmiddel. Het gebruik van GHB is de afgelopen jaren explosief gestegen. Met name in bepaalde landelijke gebieden van Nederland is het erg populair, zoals bijvoorbeeld in West-Brabant. 

Ongevaarlijk is het gebruik niet: GHB is een narcosemiddel en gebruikers kunnen bewusteloos en zelfs in coma raken.

Heroïnejunks

Nu blijkt dat GHB vaak in combinatie met speed wordt gebruikt. Speed werkt oppeppend, maakt zelfverzekerd en onderdrukt de vermoeidheid. Vaak wordt speed gesnoven of geslikt. Door ook GHB te nemen verdwijnt de angst voor het spuiten.

"Wat we hebben ontdekt is dat hardcore GHB-gebruikers nu speed gaan injecteren. Niemand had daar meer aan gedacht. We kennen dat van de jaren 70: oudere heroïnejunks onder de brug. Het is nu weer aan de hand en dat is heel verontrustend", zegt Charles Dorpmans, drugsexpert van Novadic Kentron.

Hepatitis

Diverse professionals en gebruikers hebben in het panelonderzoek aangegeven steeds vaker verslaafden tegen te komen die speed spuiten. Dorpmans: "Het is de vraag of ze iedereen in beeld hebben. Ik denk dat het er meer zijn dan 150."

De nieuwe trend is verontrustend, omdat er veel risico’s zitten aan het injecteren. "Vuile naalden, HIV, hepatitis en abcessen. Ook is de kans op een overdosis hoger", zegt Dorpmans. 

Vuile was

Ook de burgemeester van Breda, Paul Depla, maakt zich grote zorgen. "We kennen overdoses uit de tijd van Lou Reed. Spuiten en hepatitis. Dat komt weer terug", zegt Depla, die hoopt nu op financiële hulp uit Den Haag. Op verslavingszorg is de afgelopen jaren bezuinigd.

Novadic Kentron wil de komende tijd eerst de gezondheidsrisico’s beperken en wil onderzoeken hoe ze de groep gebruikers kunnen helpen. "Dit is een groep die niet bij hulpverlening aanklopt. Ze zorgen voor elkaar en hangen de vuile was niet buiten. Dat maakt het lastig voor hulpverleners."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl