Aangepast

'Nieuwe kabinet moet bruggen bouwen'

Informateur Edith Schippers kiest een heel andere aanpak dan bij de formatie van de vorige kabinetten-Rutte. Voordat de partijen over concrete onderwerpen onderhandelen, wil ze eerst in kaart brengen hoe Nederland er voor staat en welke grote thema's en vraagstukken er leven. 

En dat is precies waar het Sociaal en Cultureel Planbureau ieder kwartaal onderzoek naar doet. Vorige week bleek dat Nederlanders weer wat somberder zijn over de toekomst. 

Voor ruim veertig procent van de Nederlanders is immigratie en integratie het thema waarover zij zich de meeste zorgen maken. 37 Procent noemt de manier waarop mensen samenleven, onder meer verharding, intolerantie en de ik-cultuur.

Kim Putters' advies aan een nieuw kabinet

Mensen zijn verder minder positief over de richting die het land op gaat, maar de mening is stabiel over economie en politiek. De ondervraagden zijn optimistisch over de eigen toekomst, maar somber over de volgende generaties. Dat is volgens het SCP niet iets van de laatste jaren, maar speelde bijvoorbeeld ook al in de jaren zeventig en tachtig.

Scheidslijnen

Directeur Kim Putters van het Planbureau sprak vanmiddag aan de formatietafel met de onderhandelaars over wat het nieuwe kabinet kan en moet doen met de gevoelens van onvrede in de maatschappij.

Vorige maand schreef het SCP de toekomstverkenning: De Toekomst Tegemoet, over de groeiende maatschappelijke scheidslijnen tussen groepen die wel en niet mee kunnen komen In Nederland.

Volgens het SCP worden de verschillen tussen bevolkingsgroepen, zeker naar etnische en religieuze achtergrond, steeds lastiger overbrugd.

Verbindende visie

"De kracht van ons politieke systeem om boven deelbelangen uit te stijgen zit steeds meer in de irritatiezone van veel Nederlanders. Consensus- en compromisvorming zijn onze vijand als de uitkomst niet uitlegbaar is met een verbindende visie over het delen in welvaart en vrijheid", schreef Putters in maart.

"Straks ligt er een dure plicht bij de (in)formateur om boven deelbelangen uit te stijgen met een vertrouwenwekkende visie op een vrij, veilig en welvarend Nederland. Een mogelijke suggestie voor het motto: ‘Bruggen gebouwd’."

DNB adviseert kabinet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl