Aangepast

De uitzending van 31 maart

Oproep aan Schippers

Op weg naar de formatie van een nieuwe regering besteedt Nieuwsuur aandacht aan de lastigste thema's bij de onderhandelingen. Vandaag: de arbeidsmarkt

Eén van de prioriteiten van een nieuw kabinet is het aanpakken van de groeiende tweedeling op de arbeidsmarkt. De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) heeft de kloof tussen flex en vast werk op de arbeidsmarkt alleen maar groter gemaakt.

Hooggerechtshof Venezuela zet parlement aan de kant

Het hooggerechtshof in Venezuela heeft alle bevoegdheden van het parlement overgenomen. Volgens het hof lapt het parlement de grondwet aan zijn laars. Het zou maatregelen tegenhouden die de noodlijdende economie van het Latijns-Amerikaanse land weer aan de praat moeten krijgen.

Sinds eind 2015 is het parlement voor tweederde in handen van de centrumrechtse oppositie. Het Hof staat aan de kant van de linkse president Nicolás Maduro, die steeds meer per decreet regeert. De voorzitter van het Hof spreekt van een "staatsgreep" en van een "dictatuur".

In Nieuwsuur een gesprek met Zuid-Amerika-deskundige Edwin Koopman.

Chaos in bio-plasticland

Bio-plastic, plastic uit zeewier of uit planten, of composteerbare plastics. Producenten van deze bioplastics schieten als paddenstoelen uit de grond en grote bedrijven, zoals Coco-Cola, willen op termijn helemaal overschakelen.

Klinkt mooi. Maar de Verenigde Naties waarschuwden al eerder dat bioplastic helemaal niet beter is voor het milieu. Ook afvalverwerkers trekken nu aan de bel: stop met de biologisch afbreekbare plastic.

Het materiaal is alleen af te breken onder hele speciale omstandigheden, maar komt wel tussen het gewone plasticafval terecht. Het is voor de consument volledig onduidelijk welk plastic in welke bak moet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl