De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks en informateur Schippers
Aangepast

DNB's advies aan nieuw kabinet: niet uitgeven maar oppotten

Voor de onderhandelingen over een nieuw kabinet is er morgen alleen een middagsessie gepland, vanwege de wekelijkse ministerraad. De gesprekken gaan dan over het financieel-economische kader waarbinnen de contouren van de begroting duidelijk moeten worden.

De onderhandelaars krijgen daarom bezoek. Onder anderen van Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank die vandaag zijn zesde jaarverslag toelichtte.

DNB's advies aan nieuw kabinet: niet uitgeven maar oppotten

Daaruit blijkt dat het overschot op de begroting de komende jaren oploopt tot 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en de schuld tot 55 procent. Dat geeft voor volgend jaar minimaal zeven miljard aan extra begrotingsruimte.

Volgens DNB moet een nieuw kabinet er vooral voor zorgen dat dat overschot op de begroting in tact blijft. "Een begrotingsoverschot van zo’n 1 procent is nodig in economisch goede tijden om voldoende marge te hebben om in tijden van tegenspoed aan de EU-begrotingsregels te voldoen, zei DNB-president Knot tijdens zijn persconferentie.

EU-landen mogen een begrotingstekort hebben van maximaal 3 procent van het bbp. "Gelukkig hoeft er niet te worden bezuinigd. Tegelijkertijd is er ook geen ruimte voor het grote uitgeven”, zegt Knot.

Klimaatwet

Met de prachtige cijfers in het vooruitzicht is er ook een lijstje economische wensen. Zo wil DNB dat de hypotheekrente-aftrek verder wordt afgebouwd, dat de pensioenleeftijd niet naar beneden gaat en dat de overheid de arbeidsmarkt flexbestendiger maakt. Dat betekent dezelfde regels voor zzp'ers als voor werknemers in loondienst.

Ook moet er een klimaatwet komen omdat de klimaatverandering voor de gehele economie nogal wat gevolgen heeft. "'Een dergelijke opzet geeft meer zekerheid voor investeerders. Als we dat goed organiseren geeft de energietransitie ook veel nieuwe economische kansen", aldus Knot.

Bijl aan de wortel

Knot noemt de wereldeconomie "opvallend positief". Vooral gezien de onzekerheid en het protectionisme dat bijvoorbeeld de brexit en de verkiezing van Donald Trump met zich meebrengt. Hij voegt daar wel aan toe: "De protectionistische sentimenten zetten de bijl aan de wortel van de vrijhandel, die ons veel welvaartsgroei heeft gebracht."

Knot (DNB): geen tijd voor het grote uitgeven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl