Aangepast

'Politiek heeft kiezer egoïstisch gemaakt'

De politiek heeft ervoor gezorgd dat de kiezer egoïstisch is geworden en dat is terug te zien in de verkiezingsuitslag. Dat is in grote lijnen de verklaring van Jan Marijnissen, voorganger van SP-leider Emile Roemer, voor het verlies van de traditionele linkse partijen.

"Sinds de jaren ’80 zijn generaties grootgebracht met de neoliberale filosofie van ‘ieder voor zich’. Mensen willen of rijk worden, of beroemd."

Jan Marijnissen over de teloorgang van links

“De ideologie, een samengesteld weefsel van ideeën over een gezamenlijke toekomst, die ideologie is nu de verliezer, de collectiviteit heeft het verloren”, zegt Marijnissen. “Niemand weet nog waar we naar op weg zijn, we tasten in de duisternis.”Daarbij merkt Marijnissen op dat de enige partij die nog streeft naar een andere samenleving en een sterke overheid de SP is.

Ieder voor zich

Marijnissen stelt vast dat er na de oorlog een vanzelfsprekend wij-gevoel in de samenleving was: samen zorgen we er voor dat het land beter wordt, dat onze kinderen het beter hebben dan wij. Sinds de opkomst van het neo-liberalisme in de jaren tachtig is dat gevoel steeds meer verwaterd. Door de marktwerking en het streven naar een kleinere overheid is het nu ieder voor zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl