Aangepast

Dozen pakken in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer nam vanmiddag afscheid van 71 van de 150 leden. De PvdA moet de meeste mensen uitzwaaien. Van de huidige fractie van 35 mensen gaan er maar drie als Kamerlid door.

"Afscheid hoort nu eenmaal bij de politiek, de kiezer heeft gesproken", aldus Kamervoorzitter Khadija Arib vandaag.

Een opvallende vertrekker bij de PvdA is oud-politieman Ahmed Marcouch, die dacht dat hij op een verkiesbare dertiende plaats op de kandidatenlijst stond. Bij de SP zwaait nestor Harry van Bommel af. Hij kwam in 1998, tegelijk met Kees van der Staaij van de SGP, in de Tweede Kamer. Na twintig jaar kiest Van Bommel er zelf voor om te stoppen.

Wie niet voor zijn eigen vertrek koos is PvdA-Kamerlid Michiel Servaes, pas sinds 2012 in de Kamer. "Ik had gehoopt op nog een termijn. De eerste viereneenhalf jaar zijn eigenlijk nodig om in te werken."

Dozen pakken in de Tweede Kamer

De nieuwe Kamer bestaat uit 54 vrouwen en 96 mannen. Bij de vorige verkiezingen in 2012 zaten er vier vrouwen meer in het parlement.

Ook de geografische verhoudingen zijn enigszins uit het lood geslagen. De Randstedelijke provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) zijn oververtegenwoordigd.

Morgen is de eerste vergaderdag van de nieuwe Tweede Kamer. Die begint om 13.00 uur met de beëdiging van een tijdelijk voorzitter, gevolgd door de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer. Alle Kamerleden leggen dan de eed of de belofte af.

Vertrekkende Tweede Kamerleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl