Emile Roemer in café Nieuwspoort
Aangepast

'Eerder al te vroeg en te laat gepiekt; nu een keer op tijd'

"Ik ben een Feyenoord fan. Die hebben ook wel eens met 10-0 verloren van PSV. Maar nadat ze afgelopen weekend met 2-1 wonnen, hoor je daar niemand meer over. Het gaat altijd om de laatste wedstrijd. Ik heb wel eens te vroeg gepiekt, ik heb ook te laat gepiekt. Laten we dit keer eens op het juiste moment pieken."

Dat zei Emile Roemer in een speciale Nieuwsuur-uitzending over de Socialistische Partij. Hij refereerde aan het verval in de peilingen vlak voor de verkiezingen van vier jaar geleden.

'Laat ik dit keer op het juiste moment pieken'

In de uitzending reageerde Roemer ook op een stelling van VVD-lijsttrekker Mark Rutte, die stelde dat het buitenland meekijkt naar de Nederlandse verkiezingen en met name naar hoe populistische partijen zoals de PVV het doen. "Nederland heeft de kans om de dominostenen die eerder in Engeland en de Verenigde Staten zijn omgevallen, te stoppen."

Volgens Roemer stuurt de VVD-lijsttrekker daarmee teveel aan op een tweestrijd tussen hem en PVV-lijsttrekker Wilders. "Deze verkiezingen gaan vooral over de koers van het volgende kabinet. En hij probeert er weer een poppetjesverhaal van te maken. Waar gaan we naartoe de komende jaren, met de grote onderwerpen als de inkomens verdeling en de zorg."

Roemer kreeg ook vragen van kiezers voorgelegd. Marko Blanker een huisarts uit Hattem wilde weten welk probleem wordt opgelost door Roemers plan voor een Nationaal Zorgfonds.

Volgens Roemer moet er met dat plan een einde gemaakt worden aan wat hij de marktwerking in de zorg noemt. Het moet volgens Roemer in de zorg niet om winst maken en geld gaan, maar over goed samenwerken. De huisarts, die aangaf dat hij GroenLinks wilde stemmen, toonde zich niet geheel overtuigd.

'Welk probleem lost een nationaal zorgfonds nou op?'

Premier Rutte stelde de SP-leider ook een directe vraag via een opgenomen filmpje: wil hij nou meer of minder immigratie? Bij het RTL-debat had Roemer gepleit voor minder, terwijl zijn partij ruimhartig wil toelaten.

Roemer stelde dat hij liever de oorzaken van de vluchtelingenstroom aangepakt zag worden. Maar als het nodig is, blijven vluchtelingen welkom.

'Wil je nou meer of minder immigranten?'

Anders dan PvdA en GroenLinks sluit Roemer een coalitie met de VVD op voorhand al uit, ook al staan de linkse partijen samen op dit moment op maar 43 zetels in de peilingen. "Als je het op de grote onderwerpen zo oneens bent, is samenwerking net zo onwaarschijnlijk als een fusie tussen Ajax en Feyenoord."

Emile Roemer in Nieuwsuur: de samenvatting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl