Bouwvakker met helm
Aangepast

Doorwerken tot 67 of toch eerder stoppen?

De AOW-leeftijd stijgt voor iedereen naar 67 jaar en hoger. De meeste politieke partijen willen daar verandering in brengen. Dat zou vooral gunstig zijn voor mensen met zware beroepen.

Harry Appelman (61) werkt al 46 jaar, waarvan 36 als stukadoor. "Het gaat gewoon niet meer, het houdt op. Mijn spieren zijn op, alles is op."

Waar vroeger speciale regelingen nog uitkomst boden, is doorwerken voor mensen met een zwaar beroep nu onontkoombaar. "Vroeger was er nog de vut. Bij het bedrijf waar ik nu werk heb ik mensen zien weggaan met 58 jaar. Toen ik 50 was, dacht ik nog acht of tien jaar. Nu ben ik 61 en sta ik nog steeds te stuken en ik mag nog zes jaar."

In 2011 sloten de sociale partners het pensioenakkoord. Afgesproken werd dat de AOW-leeftijd omhoog zou gaan, maar met keuzevrijheid. Eerder stoppen tegen een lagere uitkering, of later tegen een hoger maandbedrag moest mogelijk zijn.

Maar het kabinet oordeelde dat zo’n flexibele AOW te duur en te ingewikkeld was. Een nieuwe regeling voor mensen met zware beroepen, kwam er niet.

Veel partijen stellen nu in hun verkiezingsprogramma's een flexibele AOW voor waar bij mensen kunnen kiezen. Daarbij gelden grofweg drie varianten.

Volgens het CPB kost het plan van de SP, inclusief verhoging van de uitkering, op termijn 12 miljard euro, net als bij 50+. De PVV-plannen zijn niet doorgerekend.

Het zijn vooral mensen met een lage levensverwachting die de dupe zijn van de verhoging van de AOW-leeftijd.

Marike Knoef

Door de AOW-leeftijd flexibel te maken, kunnen mensen met een lage levensverwachting het eerder opnemen, legt Marike Knoef uit. Zij doet onderzoek naar pensioenen bij de Universiteit van Leiden.

"Die mensen krijgen over hun leven dan een hogere uitkering. Het zijn vooral mensen met een lage levensverwachting die de dupe zijn van de verhoging van de AOW-leeftijd", zegt Knoef.

"Uit onderzoek blijkt dat mensen best willen bijdragen zodat mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen", zegt Knoef. "Het is de praktijk alleen moeilijk vast te stellen wat een zwaar beroep is en wat niet."

Vakbonden FNV en CNV zijn ook voorstander van een flexibele AOW-leeftijd, terwijl werkgeversorganisatie VNO-NCW tegen is.

Doorwerken tot 67 of toch eerder stoppen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl