Aangepast

'Hoe vindt u dat het gaat met Nederland?'

In de aanloop naar de verkiezingen heeft Nieuwsuur voor de serie Buiten het Binnenhof gesproken met kiezers uit het hele land. Op verschillende locaties in Nederland gaven verschillende mensen - van jong tot oud en arm tot rijk - hun blik op Nederland en de politiek.

"Hoe vindt u dat het gaat met Nederland?", vroegen verslaggever Jan Eikelboom en redacteur Christel Voorn aan iedereen. De antwoorden daarop lopen zeer uiteen, blijkt na acht afleveringen.

Zo is in Eindhoven goed te merken dat de Nederlandse economie weer volop draait en de werkloosheid daalt. De technologie die daar wordt gemaakt, behoort tot de wereldtop en daar zijn ze in Eindhoven trots op.

"Het gaat hartstikke goed met Nederland", is te horen op de nieuwjaarsborrel van Eindhovense ondernemers. Maar er is ook kritiek op de politiek. "Om problemen te verbeteren, moet je uit je loopgraaf komen en in contact komen met anderen."

'Hoe vindt u dat het gaat met Nederland?'

Bij de voedselbank in Oldambt, Groningen is de sfeer een stuk somberder. "De crisis is voorbij, maar niet voor ons", zegt Harma Kempinga. Samen met haar man Arie en hun drie kinderen moet ze rondkomen van 80 euro per week.

Het is gezin is afhankelijk van een wekelijks voedselpakket, net als 900 andere gezinnen in Oldambt. Veel vinden dat de politiek hen in de steek heeft gelaten en stemmen op de PVV. "Om de boel eens flink op te schudden."

Arie en Harma Kempinga

Maar het zijn niet alleen arme Nederlanders die vinden dat het niet goed gaat met Nederland. Henk Kooiman en zijn vrouw Janny uit Lekkerkerk hebben het goed. "Met een vrijstaand huis, een boot en een caravan."

Vluchtelingen of migranten kennen ze eigenlijk niet. "Hier in de polder hebben we geen moskeeën en dat willen we in de toekomst ook niet hebben." Om dat zo te houden, stemmen ze op Geert Wilders.

Voor anderen is een overwinning van Wilders juist een schrikbeeld. In het chique Amsterdam-Zuid vrezen sommigen een volksopstand. "Er staat zoveel op het spel dat we nu de handen ineen moeten slaan. Als het misgaat krijgen we een revolutie. We lopen langs de rand."

Soumaya

Soumaya (18) uit Amsterdam Nieuw-West is eerder bang dat Nederland verder verdeeld raakt als Wilders een meerderheid krijgt. "Het is nu al wij en zij. Waarom is het niet wij? Dat zou geweldig zijn, iedereen gelijk."

Dat niet iedereen gelijk is, ondervindt Soumaya dagelijks aan den lijve. "Als ik op straat loop, word ik soms aangekeken vanwege mijn hoofddoek. Ik probeer daarom zoveel mogelijk mensen te groeten. Misschien is het net die ene glimlach die iemand nodig heeft."

'Het gaat goed met Nederland, maar er is een groep die achterblijft'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl