Aangepast

Politie worstelt met integriteit

Opnieuw komt de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) in het nieuws na het lekken van informatie door een agent. NRC Handelsblad meldt dat het om een ervaren agent gaat van Marokkaanse afkomst, die plaatsen moest verkennen waar bedreigde en bewaakte personen op bezoek zouden komen. Het ging om zogenoemde 'omgevingsscans'.

De politiemedewerker werd maandag opgepakt en wordt ervan verdacht opsporingsinformatie te hebben gegeven aan een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie.

Bedreigde politici

De Dienst Bewaken en Beveiligen is verantwoordelijk voor de bescherming van leden van het Koninklijk Huis, diplomaten en bedreigde politici als Geert Wilders.

De agent zou toegang hebben gehad tot databases met zeer vertrouwelijke opsporingsinformatie. NRC schrijft dat mogelijk de locaties van safehouses zijn uitgelekt. "Voor dergelijk werk moet je vrijwel alle informatie die je nodig acht op kunnen vragen”, zegt een opsporingsambtenaar in de krant.

Ook vorig jaar kwam de dienst negatief in het nieuws na een kritisch rapport van een extern bureau. Aan de dienst zou op een autoritaire en intimiderende manier leiding worden gegeven. Het rapport volgde op klachten over de hoge werkdruk, een verziekte werksfeer, een gebrek aan vertrouwen en misbruik van privileges.

Integriteit

Volgens hoogleraar Leo Huberts, die eerder strategisch hoogleraar integriteit van bestuur was, is er bij de politie niet voldoende aandacht voor integriteit. Er wordt wellicht te veel naar personen gekeken en te weinig naar de organisatie als geheel.

De politie vreest niet alleen voor het lekken van informatie naar criminelen - zoals nu het geval zou zijn - maar ook voor het lekken van gevoelige informatie naar terreurgroepen. De Rijksrecherche en het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie doen onderzoek naar het lek.

Vorig jaar zomer werd ook een agent, niet van de DBB, van Marokkaanse afkomst opgepakt voor het doorspelen van informatie aan een Marokkaanse bende. Hij gaf tips als zijn collega's informatie hadden gekregen over hennepplantages of opslagplaatsen van drugs.

Preventie

Voorzitter Jan Struijs van de politiebond NPB hamert al langer op preventie."Het is schrikken geblazen, wederom", zegt Struijs. Hij wijst erop dat ze al langer signalen krijgen van mensen binnen de politie die worden benaderd door dubieuze partijen, niet zelden via sociale media.

Struijs benadrukt dat er de afgelopen tijd een aantal vergelijkbare zaken is geweest "met heel veel impact". Het probleem verdient meer aandacht aan de preventieve kant, zegt hij. "We moeten er veel sneller op zitten."

Premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) hebben vandaag overleg gehad met PVV-leider Geert Wilders. De premier wilde na afloop van deze ontmoeting niets kwijt over de strekking van het gesprek.

Politie worstelt met integriteit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl