Aangepast

Trump wil nu echt werk maken van uitzetten illegalen

President Donald Trump wil álle illegalen in de VS - met en zonder strafblad - het land uitzetten. Het gaat om ruim tien miljoen mensen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Veiligheid bekendgemaakt.

Om deze enorme operatie te kunnen uitvoeren, worden de komende tijd tienduizend nieuwe immigratie- en douanemedewerkers aangenomen. Ook komen er meer plekken om illegalen vast te zetten.

Ook president BarackObama heeft illegalen het land uit laten zetten. Dat betrof vooral mensen die zich schuldig hadden gemaakt aan ernstige misdrijven. President Trump wil uiteindelijk alle illegalen het land uitzetten.

'Ongehoorzame burgemeesters'

De aangekondigde maatregelen stuiten op veel weerstand, ook bij een groot aantal burgemeesters. Die hebben eerder al aangekondigd dat ze hun politiemensen niet mee willen laten werken aan de arrestatie en uitzetting van illegalen door de immigratiedienst.

Amerikaanse steden wijzen Trump's plan voor uitzetten illegalen af

Jeff Adachi begeleidt namens de stad San Francisco een team pro deo advocaten. Hij legt uit hoe een stad zich zal verzetten. "Als de federale immigratiedienst ons om informatie over ongedocumenteerden vraagt, dan geven wij die niet."

Adachi verwacht een harde clash met de nieuwe regering. Onder Republikeinen gaan stemmen op om de federale geldkraan voor de rebelse steden dicht te draaien. "Dan is iedereen de dupe: ook op het gebied van zorg, straatveiligheid, alles waarvoor wij federaal geld krijgen. Ik denk niet dat ze dat durven, maar we zijn klaar voor het gevecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl