Welke rol speelt de Amerikaanse president Trump in de Nederlandse verkiezingscampagnes? Sommige politieke partijen zien Trump als een bedreiging, anderen juist als een goed voorbeeld. Trump dwingt in ieder geval alle partijen tot het maken van keuzes over veiligheid en defensie.
Dat Trump de NAVO lidstaten dwingt tot miljarden investeringen in defensie ziet VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke als een kans. "Elke opwaartse druk op de defensiebegroting of die komt van rechtse partijen of linkse partijen, ik hoor de kassa graag rinkelen."
De VVD ziet de Verenigde Staten nog steeds als de belangrijkste bondgenoot van Nederland en de Europese Unie. "Let's deal with it, was mijn eerste reactie toen Trump president werd. De Amerikanen kiezen hun eigen president, wat wij daar ook van vinden."
SP-leider Emile Roemer is het daar niet mee eens. Hij vindt dat partijen die nu miljarden willen investeren in defensie, blind achter de Amerikaanse wapenlobby aanlopen. "Het is een arrogante man die altijd heeft gedaan wat hij wilde met zijn miljarden. Niemand stond hem in de weg. Hij denkt dat hij dat als president ook kan", zegt Roemer.
Roemer wil juist een miljard bezuinigen op defensie. "Trump kan roepen wat hij wil. Wij moeten ons voorbereiden op wat voor ons belangrijk is. Tegen cybercrime en iemand die zich op de Dam in Amsterdam wil opblazen, helpt geen tank aan de Duitse grens."
Er moeten een Europese krijgsmacht komen zodat samenwerking beter op elkaar is afgestemd.
D66 vindt dat Europa intensiever moet samenwerken op defensiegebied nu Trump in het Witte Huis zit. "Mensen schrikken van de term Europees leger, maar alle missies uit in het buitenland zijn al uit diverse landen samengesteld. Er moeten een Europese krijgsmacht komen zodat specialismen en samenwerking beter op elkaar zijn afgestemd", zegt Alexander Pechtold.
Trump is ook een groot voorstander van de brexit. Een verdeeld Europa is gunstig voor de VS gelooft Trump. "Zogenaamd sterke leiders, zoals Trump en Poetin, maken zichzelf niet beter, maar duwen andere leiders omlaag. Dan maak je ook verschil."
Destabiliseren
Ook PvdA leider Asscher ziet dat er vanuit het buitenland geprobeerd wordt om Europa te destabiliseren. "Er worden pogingen gedaan om te destabiliseren en Europese samenwerking verdacht te maken. Terwijl het vanuit het Nederlandse belang, bijvoorbeeld voor de economie of onze veiligheid, evident is dat we dat samen moeten doen met andere landen."
In Den Haag is er maar een partij die echt enthousiast heeft gereageerd op de eerste weken van Trump in het Witte huis. "Wat een verademing", zei PVV-leider Geert Wilders eerder.