Aangepast

Hollandse meesters veroveren het Louvre

  • Annephine van Uchelen

    redacteur cultuur

  • Annephine van Uchelen

    redacteur cultuur

Hij noemt het zijn 'coming-out'. De Amerikaanse kunstverzamelaar Tom Kaplan treedt na dertien jaar verzamelen naar buiten met zijn unieke collectie van oude Hollandse Meesters. Met 250 werken is The Leiden Collection bijna de grootste ter wereld. Dertig topwerken hangen nu in het Louvre in Parijs.

"Hollandse meesters raken me", vertelt Tom Kaplan. "Kijk eens naar die ogen in het zelfportret van Rembrandt, daarin zie je het genie doorschemeren dat zoveel kunstenaars al eeuwenlang inspireert, van Francis Bacon tot Picasso."

Het Louvre opent volgende week twee tentoonstellingen met Nederlandse kunst. Half Frankrijk staat al te trappelen om naar de grote Vermeertentoonstelling te gaan en de minstens zo bijzondere tentoonstelling van The Leiden Collection.

"Deze collectie gaat niet over ons, maar over de kunstenaar", benadrukt Kaplan. "We vonden het belangrijk om de collectie te kunnen delen met zoveel mogelijk anderen."

Hollandse meesters veroveren het Louvre

Wie is Tom Kaplan, die samen met zijn vrouw Daphne de grootste privéverzameling Rembrandts ter wereld bezit? De 54-jarige historicus verdiende een vermogen met de handel in edele metalen, waardoor hij in staat was om in een korte tijd een kunstcollectie op te bouwen.

Sinds hij als jongetje in vervoering raakte bij de eerste aanblik van een Rembrandt in een museum ontwikkelde hij een passie voor de oude Hollandse meesters. Toen hij ontdekte dat oude meesters ook te koop zijn, ging hij op zoek.

Met de aankoop van een schilderij per week bouwde hij in een onwaarschijnlijk tempo aan zijn collectie.

Salomon Lilian, kunsthandelaar

Een van de kunsthandelaars die hem jarenlang adviseerde was Salomon Lilian, die een gelijknamige kunsthandel bezit in Amsterdam en Genève. "Toen Tom Kaplan op een dag bij me binnenwandelde gaf hij aan schilderijen van topkwaliteit te willen kopen van de Leidse School. Hij kocht meteen een Gabriel Metsu van me, dat was een goed teken."

Lilian bracht hem in contact met particulieren die tegen een goede prijs hun Leidse Meesters wilden verkopen en nam hem mee naar veilingen. "Met de aankoop van een schilderij per week bouwde hij in een onwaarschijnlijk tempo aan zijn collectie. Als kunstenhandelaar maak je zoiets nooit mee."

Bruikleen

Inmiddels telt The Leiden Collection zo’n 250 werken van een ongekende kwaliteit: Van Mieris, Gerard Dou, Jan Lievens, Daniel Metsu, Vermeer en maar liefst elf Rembrandts, naast twee schetsen van de meester. Zijn schilderijen hangen zelden bij hem thuis aan de muur. Hij geeft zijn werken voortdurend in bruikleen bij musea wereldwijd.

Vorig jaar kocht Kaplan nog het verloren gewaande schilderij De reuk van Rembrandt. Het schilderij hoort bij een serie van vijf schilderijen die de zintuigen verbeelden, die Kaplan nu bijna allemaal bezit.

  • Nieuwsuur
  • TEFAF
    Over het zintuig horen
  • Tefaf
    Over het zintuig voelen
  • Tefaf
    Over het zintuig kijken

De tentoonstelling in het Louvre is niet zomaar een hommage aan Rembrandt. "Mijn vrouw en ik zien dit als een missie. We beschouwen deze Hollandse Meesters als 'soldaten'. Niet om een revolutie te beginnen maar als middel om bruggen te slaan tussen culturen. Dat is hard nodig in deze tijd waarin sommige mensen erg hun best doen om bruggen tussen culturen te verbranden."

Na Parijs slaan Kaplans oude meesters een brug tussen Azië en het Midden-Oosten. De tentoonstelling reist door naar Shanghai, Beijing en Abu Dhabi.

De tentoonstellingen in het Louvre zijn vanaf 22 februari open voor het publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl