Aangepast

'Trump belangrijkste onderwerp op Veiligheidsconferentie'

Op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München heeft de Amerikaanse vice-president Mike Pence Europa verzekerd dat de Verenigde Staten verbonden blijven met de NAVO. Hij zei er wel bij dat de NAVO-lidstaten een eerlijke bijdrage moeten leveren aan het bondgenootschap.

Donald Trump noemde als presidentskandidaat de NAVO nog achterhaald. Maar in latere uitspraken onderstreepte Trump juist het grote belang van het bondgenootschap.

Trump en zijn plannen met de NAVO waren het gesprek van dag in München, vertelt de Duitse deskundige internationale betrekkingen Jan Techau. "De München-conferentie gaat altijd over het partnerschap tussen Europa en Amerika, met een Duitse invalshoek. En nu met Trump is dat opeens anders. Het ging erover of het partnerschap waar de Europese veiligheid van afhangt het houdt en of die kan overleven."

De Amerikanen staan nog vierkant achter de NAVO.

Jan Techau

De NAVO zal president Trump overleven, verwacht Techau. Daar waren voldoende positieve signalen voor in München. "De Amerikanen staan er nog vierkant achter. Maar dat wil niet zeggen dat het partnerschap niet sterk kan veranderen. De VS heeft het duidelijk gemaakt dat ze willen dat Europa meer betaalt aan de militaire last die we allemaal samen dragen."

Techau wijst erop dat daar vaker op is gewezen door Amerikaanse presidenten de afgelopen twintig jaar. "Maar Trump maakt het zichtbaar. Hij laat ook zien dat Europa zwak is. Er zijn niet alleen zorgen om Trump en hoe hij alles op zijn kop zet waar we altijd op rekenden. Het gaat ook over onszelf en dat we onze zaken zo moeilijk voor elkaar krijgen. Dat was het dubbele verhaal hier."

EU verzwakken

Europa moet nu orde op zaken stellen, benadrukt Techau. "Niet als gunst aan Amerika, maar omdat het nodig is voor hun eigen veiligheid in hun ingewikkelde gebied."

Volgens Techau heeft Trump weinig duidelijke overtuigingen over de NAVO. "Hij is vooral gericht op de binnenlandse politiek. Wat Europa vooral zorgen moet baren is dat Trump denkt dat Europa Amerika economisch wil schaden. Daar is hij echt van overtuigd. Als hij daarom de EU systematisch probeert te verzwakken dan hebben een groot probleem, naast het NAVO-probleem dat we al hebben."

'Trump maakt zichtbaar dat Europa zwak is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl