Aangepast

'Het is echt een grauwe omgeving'

Het is sinds begin deze maand onrustig in voorsteden rond de Franse hoofdstad. De politie heeft al meer dan 200 arrestaties verricht.

Aanleiding voor de ongeregeldheden is de hardhandige arrestatie van een zwarte man in een voorstad van Parijs. De arrestant zou door vier agenten met een wapenstok zijn toegetakeld. Een van de agenten is aangeklaagd voor verkrachting.

Het is echt een grauwe omgeving.

Onderzoekster Femke Kaulingfreks
Gaat de onrust in de Franse voorsteden de presidentsverkiezingen beïnvloeden?

Het incident vond donderdag 2 februari plaats bij een identiteitscontrole in Aulnay-sous-Bois, een voorstad van Parijs.

"Die controle liep uit de hand, en dat leidde tot de aanhouding van de man", vertelde correspondent Frank Renout eerder in het NOS Radio 1 Journaal.

Wapenstok

De arrestatie werd door omstanders gefilmd en op de beelden is te zien dat de man hardhandig door agenten werd aangepakt.

"Na afloop zei de man dat hij verkracht was door de agenten met een wapenstok. Hij bloedde ook. Het weerwoord van de agenten was: de broek van de man zakte vanzelf af, en toen hebben we met een wapenstok op zijn achterwerk geslagen."

Uit medisch onderzoek bleek later dat de man inwendige anale bloedingen had. Theo, het slachtoffer door wie de rellen weer zijn opgelaaid, maakt het inmiddels beter. Hij is gisteren uit het ziekenhuis ontslagen.

Verkiezingen

Volgens Renout zorgt de zaak voor veel ophef. "De agenten werden in eerste instantie beschuldigd van verkrachting, later alleen van geweldpleging. Nu wordt er dus een vervolgd voor verkrachting, en drie voor geweldpleging. Die wisselende lezing van justitie heeft bij veel inwoners het idee van een doofpot gecreëerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl