Aangepast

De uitzending van 5 februari

Steeds meer kinderen niet naar school

Een groeiend aantal kinderen in Nederland zit thuis terwijl ze eigenlijk gewoon naar school zouden moeten. In totaal vallen zo’n tienduizend jongeren per jaar op deze manier buiten de boot. Het is een hardnekkig probleem, want veel van die kinderen vallen tussen wal en schip.

Om dit probleem een halt toe te roepen ondertekenden scholen, gemeenten en drie ministeries vorig jaar het 'Thuiszitterspact'. Oud-Kinderombudsman Marc Dullaert werd aangesteld als aanjager van het pact.

In Nieuwsuur vanavond een gesprek met Marc Dullaert en het verhaal van de 13-jarige Wes, die noodgedwongen thuis zit omdat geen enkele school hem wil hebben.

Nabestaanden genocide Namibië willen wraak

Het wordt de vergeten genocide van de twintigste eeuw genoemd: de massaslachting van de Duitse koloniale troepen in hun voormalige kolonie Namibië tussen 1904 en 1908. Tienduizenden mensen werden vermoord, tachtig procent van de Herero- en Nama-minderheid werd verdreven of uitgeroeid.

De Duitse en Namibische regering onderhandelen nu over een schadevergoeding. Maar de nabestaanden van de slachtoffers, voelen zich buitengesloten en dreigen met wraak.

De nazaten van de Duitse kolonisten bezitten in Namibië nog steeds boerderijen met grond van tiendduizenden hectaren groot. Terwijl de traditionele Herero-boeren met hun vee landloos wegkwijnen. Hun geduld is op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl