Het zakendistrict op de Amsterdamse Zuidas
Aangepast

Massaontslag financiële sector vrijwel geruisloos voltrokken

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Sinds de economische crisis in 2008 zijn ruim vijftigduizend banen, voornamelijk administratieve functies, in de financiële sector verloren gegaan. Tot 2020 gaan er nog eens 25.000 banen verloren, blijkt uit cijfers van vakbond De Unie.

Het afgelopen jaar stonden de kranten vol met berichten over ontslagen V&D-medewerkers. Ook Nieuwsuur besteedde er regelmatig aandacht aan. Toch is het aantal mensen dat ontslagen is in de financiële sector vele malen groter.

Henny Kind zit sinds anderhalf jaar werkloos thuis. Daarvoor werkte ze bij ABN AMRO.

Henny Kind (57) verwondert zich over alle aandacht die de V&D-medewerkers vorig jaar kregen toen bekend werd dat ze ontslagen zouden worden. “In de financiële sector zijn veel meer mensen ontslagen. Maar omdat onze sector in een vervelende hoek zit na al die verhalen over graaiers, is daar minder aandacht voor."

Kind werkte de laatste jaren als manager bij een ABN-AMRO-vestiging in Groningen. Sinds anderhalf jaar zit zij werkloos thuis. "Het is confronterend dat de wereld helemaal niet meer op je zit te wachten. Het werkt mensonterend, al die sollicitaties die nergens toe leiden."

Ook voor Wim Slangen (62 ) kwam zijn ontslag als een verrassing. Hij werkte 35 jaar in de financiële sector.

"Bij mijn ontslag kreeg ik een zak geld mee. Ik heb mijn baas aangeboden dat ik voor dat geld heel graag nog twee jaar bleef werken. Dat zou hem niets kosten, maar zelfs dat wilde hij niet."

Het is gewoon misselijkmakend.

Wim Slangen

Slangen heeft sindsdien 160 sollicitaties verstuurd, maar is nog geen enkele keer op gesprek gevraagd.

“Het is gewoon misselijkmakend. Ik voel me net een ijsbeer. Al het ijs om mij heen smelt weg. Regelingen zijn versoberd of afgebroken, de AOW-leeftijd gaat omhoog, er is onzekerheid over de pensioenen en nu ben ik ook nog eens mijn baan kwijt. Een volledige teloorgang.”

Wim Slangen werkte 35 jaar in de financiële sector, maar verloor zijn baan.

De banen die zijn verdwenen, komen niet meer terug.

Reinier Castelein, voorzitter vakbond De Unie

Terwijl gemiddeld 65 procent van alle werklozen met een WW-uitkering binnen een jaar een nieuwe baan heeft, vindt maar 38 procent van de werklozen uit de financiële dienstverlening binnen een jaar werk, blijkt uit cijfers van het UWV. Vooral voor receptionisten en boekhouders is het lastig om weer aan het werk te komen.

“De banen die zijn verdwenen, komen niet meer terug", zegt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie. "Voor de nieuwe functies zijn andere vaardigheden nodig. En die zijn soms zo specifiek van aard dat er zelfs mensen uit het buitenland voor worden gehaald.”

Castelein steekt de hand ook in eigen boezem. "De vakbonden hebben de massaontslagen niet voldoende zien aankomen. We hebben jarenlang ingezet op dat extra gouden horloge in plaats van bijscholing. Dat hebben we achteraf gezien verkeerd aangepakt."

Massaontslag financiële sector ongemerkt voltrokken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl