Aangepast

De uitzending van 25 januari

President Trump en zijn plannen met Mexico

President Donald Trump gaat een muur bouwen aan de Amerikaanse zuidgrens. Het is slechts het begin van zijn plannen met Mexico. Trump wil dat Amerikaanse bedrijven - met vestigingen in het buurland - hun werkgelegenheid weer terughalen naar de Verenigde Staten.

Over het vrijhandelsverdrag NAFTA, met Mexico en Canada, wil hij opnieuw onderhandelen. Zijn twee economieën die zo met elkaar vervlochten zijn als de Amerikaanse en de Mexicaanse, te ontvlechten?

Te gast is econoom Mathijs Bouman. Ook een gesprek met correspondent Arjen van der Horst over de laatste ontwikkelingen.

Geweld tegen vluchtelingen, hoe vaak gebeurt het?

Ingegooide ruiten, bekladdingen en zelfs brandstichting in woningen van statushouders haalden afgelopen jaar regelmatig het nieuws. De politie, gemeenten en Vluchtelingenwerk kunnen echter niet zeggen of er sprake is van een toename van geweld met een xenofobe achtergrond, omdat de cijfers niet bij worden gehouden.

Er wordt niet altijd aangifte gedaan en als er wel een aangifte is, dan blijven de daders, en dus hun motieven, meestal onbekend. Daarnaast maakt de politie geen onderscheid in slachtoffers, of het nu homo’s, joden of moslims betreft. Een brandstichting gaat dus de statistieken in als brandstichting, en niet als mogelijk racistisch geweld.

Banenverlies in de financiële sector

Het afgelopen jaar stonden de kranten vol met berichten over de ontslagen V&D-medewerkers. Ook Nieuwsuur besteedde er regelmatig aandacht aan. Toch is het aantal mensen dat ontslagen is in de financiële sector vele malen groter.

Sinds de economische crisis in 2008 zijn ruim 50.000 banen in die sector verloren gegaan, voornamelijk administratieve functies. Tot 2020 gaan er nog eens 25.000 banen verloren, blijkt uit cijfers van vakbond De Unie. Te gast is econoom Henk Volberda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl