Aangepast

'Beledig niet te snel de president'

De Amerikaanse schrijver Robert Kaplan waarschuwt Europese leiders om niet te snel de nieuwe president te beledigen. Dat zegt hij tegen Nieuwsuur.

Kaplan adviseert Europa om vooral de banden aan te halen met het Amerikaanse Congres en de Nationale Veiligheidsraad om op die wijze invloed uit te oefenen op Amerika.

'Beledig de president niet te snel'

Hij was erg populistisch en nationalistisch.

Robert Kaplan

Kaplan was niet enthousiast over de inauguratiespeech van Trump. "Die was erg populistisch en nationalistisch." Volgens de schrijver biedt de toespraak van de nieuwe president geen zekerheid voor de traditionele bondgenoten in Europa en Azië.

"Dat is ongebruikelijk. Normaal gesproken reikt de president in die speech de hand uit naar onze vrienden en bondgenoten. Deze speech had daar niets van weg."

Volgens Kaplan grijpt de speech terug op een "isolationistische 'America First' uit de jaren '30.

'Ik had moeite met zijn speech'

Conflict met China

Kaplan vond de speech van Trump behoorlijk verontrustend.

"Wat mij zorgen baart wat betreft de regering Trump is dat we in een onnodig conflict met China kunnen belanden, terwijl Rusland gewoon een loopje met ons neemt", zegt Kaplan. "De naïviteit van de president ten aanzien van Rusland is net zo berucht als zijn agressiviteit wat betreft China."

Interview Robert Kaplan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl