Aangepast

'Trump kent het leger niet, hij kent alleen witte lakens en kaviaar'

Donald Trump won mede door de enorme steun van Amerikaanse veteranen. Tijdens de campagne beloofde hij dat hij snel iets zou doen aan de slechte zorg die zij krijgen. Twee keer zo veel veteranen stemden op Trump dan op Clinton.

Nu Trump president is, moet blijken of hij zijn beloftes waar kan maken. Want hoewel veteranen worden vereerd in Amerika, is hun situatie vaak schrijnend.

De geur van een verbrand lichaam kan ik niet vergeten.

Renee Elder

Sergeant Renee Elder woont in Fayetteville, waar Fort Bragg ligt, de grootste militaire basis van het land. Ze is veteraan en heeft allerlei lichamelijke kwalen en een posttraumatische stressstoornis. "Ik heb een gebroken nek, PTSS en fibromyalgie, een chronische pijn in heel mijn lichaam."

Elder diende in verschillende missie's in Afghanistan, Irak, Somalië en Rwanda. En dat heeft zijn sporen nagelaten. "De geur van verbrand vlees of een opgezwollen lichaam, het wegdragen van doden en begraven in massagraven, dat zijn dingen die ik niet kan vergeten. Net als het onder schot gehouden worden, of gestenigd worden door de mensen die je probeert te helpen. Ik heb veel moeten doorstaan."​

'We zijn bijna een jaar dakloos geweest'

In Fayetteville wonen meer veteranen net als Elder, vaak met lichamelijke en financiële problemen. De nazorg voor de in totaal 22 miljoen veteranen in Amerika is bureaucratisch en inefficiënt. Elke dag plegen twintig veteranen zelfmoord en slapen er meer dan 50.000 op straat.

Nadat Elder terugkwam van haar missie's kon ze niet aan het werk. "We hadden geld gespaard en begonnen daarvan te leven. Maar in een jaar was dat op. We raakten in de schulden en op een dag werd er beslag gelegd op ons huis."

"We hadden geen plek meer om te wonen. Een jaar lang waren we dakloos en sliepen we in onze auto. Dat inspireerde mij om iets te doen, want er was niemand die ons kon helpen. Geen hulporganisatie. Niemand."

Trump heeft niet eens één dag gediend.

Renee Elder

Elder begon een stichting die veteranen helpt met eten, kleding, en onderdak in Fayetteville. "We helpen daar honderden mensen mee. Er zijn veteranen die slapen in tentjes op straat en onder de brug."

Trump gaat daar geen verandering in brengen, vreest Elder. "Ik geloof hem niet. Hij weet niets van het leger. Hij heeft niet eens n dag gediend. Het enige dat hij begrijpt zijn witte lakens en kaviaar. Laat hem eens op rantsoen leven of in een woestijn slapen. Hij heeft het niet in zich om president te zijn."

'Trump kent het leger niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl