Obama tijdens zijn laatste persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Obama: te vroeg voor einde aan sancties tegen Rusland

President Obama vindt het nog te vroeg om de sancties tegen Rusland te verlichten, zei hij op zijn laatste persconferentie als president. Zijn opvolger Trump wil de sancties heroverwegen, maar volgens Obama moet Rusland zich dan eerst aan het internationale recht houden, met name in Oekraïne.

Een constructieve relatie met Rusland is in het belang van de VS en de rest van de wereld, zei Obama. Hij heeft naar eigen zeggen geprobeerd daaraan te werken, maar toen Poetin in 2012 opnieuw president werd, kregen de anti-Amerikaanse sentimenten in Rusland de overhand.

Door de crisis in Oekraïne werd de relatie nog moeilijker, zei Obama. "Poetin is Oekraïne binnengevallen. Dat gaat in tegen de internationale regels. Als hij daarmee ophoudt, heffen we de sancties op."

Als groot en machtig land wil de VS het goede voorbeeld geven en laten zien dat je kleinere landen niet zomaar kan binnenvallen, zei Obama.

Verder wees Obama erop dat er tijdens zijn presidentschap flink is gewerkt aan het verminderen van de voorraden kernwapens in de VS en Rusland, maar dat Rusland een verdere vermindering tegenhoudt. Hij zei te hopen dat de onderhandelingen over kernwapenreductie verder kunnen gaan.

Huwelijksjubileum

Op de vraag of er in de toekomst nog eens een zwarte president kan komen, zei Obama dat hij ervan overtuigd is dat allerlei soorten mensen president van de VS kunnen worden: "latino, jood, man, vrouw, noem maar op". Het zei dat het de kracht is van Amerika dat er zoveel verschillende mensen wonen die van alles kunnen. Dat zie je bij de Olympische Spelen, zei hij, waar bij alle sporten Amerikaanse talenten te vinden zijn.

Obama heeft er vertrouwen in dat rassenverschillen minder belangrijk worden en dat er minder discriminatie komt van homoseksuelen en transgenders. Hij ziet dat bij zijn dochters en andere jonge mensen. Dat zulke verschillen er niet toe doen, is al helemaal verankerd in hun visie, zei Obama.

Trump

Over zijn opvolger Donald Trump zei Obama dat hij hem naar beste eer en geweten adviezen heeft gegeven op binnen- en buitenlands beleid. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat Trump goede mensen om zich heen verzamelt, een goed team. Als Trump grote beleidsveranderingen doorvoert, hoopt Obama dat hij goed nadenkt over de consequenties.

Een aantal bekende Democratische politici heeft gezegd de inauguratie van Trump te boycotten. Op de vraag wat hij daarvan vindt zei Obama dat hij en Michelle in elk geval gaan en dat het minder koud wordt dan bij zijn eigen inauguratie in 2009.

Op de vraag wat hij gaat doen zei Obama dat hij zich voorlopig nergens kandidaat voor stelt en rustig gaat nadenken. Verder wil hij wat gaan schrijven, meer tijd doorbrengen met zijn dochters en zijn 25-jarig huwelijksjubileum vieren met Michelle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl