Aangepast

De uitzending van 18 januari

Ook onderzoek naar Fiat Chrysler in Nederland

Eind vorige week beschuldigden de Amerikanen Fiat Chrysler ervan verborgen software te gebruiken. Het gaat om de Jeep Grand Cherokee en Ram pick-ups. De verborgen software zorgt er volgens de Amerikaanse milieu-autoriteit voor dat de uitstoot wordt verdoezeld.

De Amerikanen gaan nog niet zover dat ze spreken van sjoemelsoftware. Wel kreeg de automaker te horen dat ook het Amerikaanse ministerie van Justitie bij de zaak betrokken is. De automaker ontkent de aantijgingen. In Europa rijden de modellen ook rond.

Verhitte discussie over toekomst Oostvaardersplassen

Een toeristisch aantrekkelijk gebied en een etalage voor Nederland. Met veel wandel- en fietsroutes. Dat is als het aan de SGP en de VVD in Flevoland ligt de toekomst van de Oostvaardersplassen: al decennia het meest besproken natuurgebied van Nederland.

In de provincie Flevoland tekent zich een meerderheid af voor een nieuwe bestemming. De Oostvaardersplassen als onderdeel van het Nationale Park Nieuw Land. En zo speelt er opnieuw een verhitte discussie over het betwiste gebied. Waarom lopen de gemoederen zo hoog op als het over het natuurgebied gaat? In Nieuwsuur de visie van ecoloog Han Olff, natuurfilosoof Matthijs Schouten en SGP-Statenlid Sjaak Simonse.

De elite onder vuur

Voor de 47ste keer op rij is in het Zwitserse Davos de mondiale elite van zakenlieden en politici bijeen voor het World Economic Forum. Vooral een gelegenheid voor wereldleiders en captains of industry om te netwerken en de grote problemen van deze tijd te bespreken.

Het hoofdthema in Davos is ‘verantwoord leiderschap’, maar de echte zorgen in Davos gaan over het toenemend populisme in Europa, waar de elite steeds meer onder vuur komt te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl