Aangepast

Britten kijken naar een toekomst 'voorbij Europa'

Groot-Brittannië zal na de brexit geen deel meer uitmaken van de Europese Unie, ook niet gedeeltelijk, dat zei de Britse premier Theresa May in haar eerste toelichting op de plannen voor een brexit.

Haar toon was deels verzoenend. "We stappen uit de Europese Unie, maar zullen Europa nooit de rug toekeren", zei May. Maar tegelijk was ze vastberaden over de toekomst van de Britten. "We willen een sterker, eerlijker, werelds Groot-Brittannië. We willen een Groot-Brittannië dat voorbij Europa kijkt."

In de langverwachte speech van May werden een paar zaken rondom de brexit verduidelijkt.

Britste premier May breekt met de EU

Oud-EU-ambassadeur Tom de Bruijn viel twee zaken op aan de toespraak van May. "Ze maakt een hele duidelijke keuze door uit de interne markt te stappen. Dat is een hele harde brexit die veel consequenties zal hebben, zowel politiek als economisch."

Daarnaast viel het De Bruijn op dat May zich verzoenend opstelde tegenover de EU. "May zei nadrukkelijk dat het niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk dat de Europese Unie verder uit elkaar valt."

Het worden harde en gecompliceerde onderhandelingen.

Tom de Bruijn

De Bruijn was tien jaar de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger bij de Europese Unie en onderhandelde onder meer over de Europese grondwet. Hij denkt dat de brexit-onderhandelingen lastig worden.

"Het worden harde en gecompliceerde onderhandelingen. Het gaat over een veelheid van economische betrekkingen. Op al die punten zullen zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie het maximale er proberen uit te halen."

Maar eerst moeten de Britten nog formeel zeggen dat ze uit de EU stappen, zegt De Bruijn. "Dat is nog steeds niet gebeurd. Vanaf dan kunnen de onderhandelingen beginnen."

'Ieder land zal het maximale uit de onderhandelingen halen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl