Aangepast

Wel of niet regeren met de PVV?

Er is in politiek-Den Haag twijfel ontstaan over de stelligheid waarmee premier Mark Rutte afgelopen zondag samenwerking met de PVV uitsloot. In het programma Buitenhof zei de VVD-leider dat een toekomstig kabinet met de PVV er wat hem betreft niet komt.

Maar die boodschap blijkt in een interview met Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda - op vrijdag opgenomen - minder hard dan gedacht.

De draai van Rutte

Veel partijen zetten nu vraagtekens bij de uitspraken van Rutte, al blijft fractieleider Halbe Zijlstra erbij. "We gaan het niet doen, we gaan niet regeren met Geert Wilders. Je weet dat hij wegloopt als het moeilijk wordt. Wij gaan niet regeren met een man die deur-aan-deur Korans uit huizen wil halen."

Maar CDA-leider Sybrand Buma, die de PVV vijf jaar geleden al uitsloot van samenwerking, gelooft het niet. "Vrijdag hield Rutte de deur voor Geert Wilders nog open, zondag ineens niet meer. Moeten we dat geloven?"

Haaks

Rutte noemde de PVV zondag sociaal-economisch linkser dan de SP van Emile Roemer. Daarnaast staan de uitspraken van Wilders over rechters en Marokkanen volgens Rutte haaks op de waarden van Nederland en de rechtsstaat.

Daarom is de kans dat de VVD met de PVV gaat regeren nul, zei Rutte. "Dat gaat niet gebeuren."

'Ik ga niet samenwerken met die partij'

Ook D66-leider Alexander Pechtold en 50Plus-leider Henk Krol geloven de VVD niet. "Rutte heeft meer beloften gedaan die niet zijn uitgekomen", zegt Henk Krol. De lijsttrekker van 50Plus is een van de weinigen die nog wel wil praten met Wilders na de verkiezingen.

"We hebben het hier over twee miljoen kiezers. De verkiezing van Donald Trump en de brexit leren ons dat je die serieus moet nemen. 50Plus is er nadrukkelijk tegenstander van de PVV aan meer stemmen te helpen."

Cordon sanitaire

Ondertussen kijkt de Vlaamse politicus Filip Dewinter met grote belangstelling naar de politieke situatie in Nederland. Toen hij hoorde dat iedere partij behalve 50Plus niet met de PVV wilde regeren, kreeg hij een déjà vu. Zijn Vlaams Belang wordt al jaren buitengesloten.

"Het is een cordon sanitaire, maar het was ook onze levensverzekering. Het leverde ons heel veel stemmen op. Maar toen dat cordon sanitaire bleef, verloren we de kiezers weer. Veel kozen voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie (NV-A) omdat die niet werden buitengesloten. Wij waren als het ware de wegbereiders voor hen."

Wij werden ook door de media buitengesloten. Dat is in Nederland niet zo.

Filip Dewinter

Dewinter ziet parallellen met de situatie in België, maar ook verschillen. "Wij hadden niet alleen te maken met een politiek cordon sanitaire maar ook met een 'cordon mediatique': we werden door de media compleet genegeerd. Dat is in Nederland niet zo."

Dewinter denkt dat Wilders zich bewust is van het risico dat hij kiezers kan verliezen als blijkt dat hij niet kan regeren. "Hij moet vooral beseffen dat hij in de oppositie minstens zoveel kan bereiken. Dat heeft hij allang bewezen."

Beleefdheidsbezoek

In de laatste Peilingwijzer staat de PVV tussen de 31 en 37 Kamerzetels. Als de PVV de grootste wordt op 15 maart zal de VVD wel met Wilders in gesprek gaan. Maar het is het niet meer dan "een beleefdheidsbezoek", zegt de VVD.

Wel of niet regeren met de PVV?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl