Aangepast

Toen Trump naar Fayetteville kwam...

Als 45ste president van de Verenigde Staten wil Donald Trump de verdeling in het land beëindigen en het volk weer bijeen brengen. Dat heeft hij zelfs gezworen. Maar de verschillen zijn groot: tussen arm en rijk, blank en zwart. En de woede is groot.

Die woede was soms pijnlijk zichtbaar, zoals afgelopen maart in Fayetteville.

Toen Trump naar Fayetteville kwam...

Het is 9 maart 2016 als presidentskandidaat Trump voor het eerst naar Fayetteville komt, een stad in de Amerikaanse staat North Carolina. Hij houdt er een campagnebijeenkomst in het plaatselijke stadion.

Rakeem Jones (27) woont zijn hele leven al in Fayetteville, in een van de armste en gevaarlijkste buurten. Hij, zijn jeugdvriend Ronny en een vriendin willen zien "hoe een miljardair eruit ziet" en gaan naar de bijeenkomst. "Ik wilde zien hoe hij zich kleedde, hoe hij eruit zag, of hij met zijn borst vooruit liep. Daar was ik benieuwd naar."

Elleboogstoot

Nadat Trump het podium opkomt, maakt de vriendin een opmerking die verkeerd valt. "Toen Trump opkwam, ging het publiek uit zijn dak. Alsof hij de Messias was. En zij vond het walgelijk. Dat zei ze niet heel hard, maar wel luid genoeg", vertelt Ronny. "Een vent een paar plekken verderop zei dat we moesten opdonderen." Er komt direct politie aan, die ze de zaal wil uitzetten.

Als de politie Jones naar de uitgang begeleidt, loopt de 79-jarige John McGraw op Jones af en geeft hem een elleboogstoot in het gezicht. Jones gaat tegen de grond en wordt vervolgens door de politie in de boeien geslagen en afgevoerd. McGraw mag in de zaal blijven.

Het incident wordt wereldnieuws. Zeker als McGraw even later voor een camera toegeeft dat hij het "heerlijk vond om die grote bek neer te slaan, omdat hij zich niet als een Amerikaan gedroeg". Om er even later nog aan toe te voegen: "de volgende keer moeten we hem misschien wel vermoorden".

Het publiek begint te roepen tegen Jones en zijn vrienden. "Toen werden we nerveus. Ze riepen: 'wegwezen nikker'. Ze klapten en joelden. Het was onvoorstelbaar", vertelt Jones.

Het incident legde het racisme in de stad bloot.

Rakeem Jones

Negen maanden later staan McGray en Jones tegenover elkaar bij de rechter. Die veroordeelt McGray tot twaalf maanden voorwaardelijk. Trump overweegt om zijn advocatenkosten te betalen.

Jones is verbolgen. "Een vriend van mij deed precies hetzelfde en hem hangt nu vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd." Het is voor Jones duidelijk: Donald Trump is niet zijn president en hij vreest dat Trump het land ook niet zal verenigen.

"Het incident legde het racisme in de stad bloot. Racisme waarvan je niet eens wist dat het er was. Maar je ziet het op internet en aan hoe de mensen zich gedragen. En dat zal na een inauguratie echt niet weggaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl