Donald Trump (juli 2016)
Aangepast

'Het is tijd is dat Europa zijn zaken op orde krijgt'

Donald Trump jaagde vandaag in een interview een groot aantal Europese leiders de gordijnen in. Door de brexit te omarmen, nieuwe uittreding uit de Europese Unie te voorspellen en door Angela Merkel te beledigen.

En dat niet alleen, hij stelde ook een kernwapendeal met Rusland voor. In ruil voor toezeggingen van de Russische president Vladimir Poetin over vermindering van het aantal kernwapens, zei Trump dat hij de sancties tegen Rusland wil afschaffen.

Wat zijn de gevolgen van nieuwste uitspraken Trump?

Veiligheidsexpert Dick Zandee van Instituut Clingendael zegt dat een kernwapendeal wel degelijk gunstig kan zijn voor de wereld. "Maar als dat gepaard gaat met een andere prijs, namelijk het eenzijdig opheffen van de sancties door de Verenigde Staten zonder dat daarbij Europa is betrokken, dan kan de deal die prijs niet waard zijn."

Dick Zandee: een interessant voorstel met twee aspecten

De Duitsers en de NAVO hebben bezorgd gereageerd op de uitlatingen van Trump, maar de Russen en de Britten verwelkomen zijn woorden.

Edward Lucas, chef Oost-Europa bij het vooraanstaande weekblad The Economist en oud-correspondent in Moskou, vindt de uitlatingen van Trump verbijsterend. Hij maakt zich zorgen over de de manier waarop Trump de boel in de wereld opschut.

"Trump beïnvloedt de ingeslagen weg van Europa ten opzichte van Rusland. Het zijn destructieve uitspraken die gevaarlijk kunnen zijn", aldus Lucas. "De nieuwe Amerikaanse president is geen fan van Europa, daarom is hij ook zo negatief over de EU en de NAVO."

Het is tijd is dat Europa zijn zaken op orde krijgt, nu mogelijk de steun van de Amerikanen weg zal vallen.

Edward Lucas

Trump noemde de militaire samenwerking van de NAVO verouderd. "Wij moeten al die landen beschermen, maar zij betalen niet wat ze moeten betalen. Dat is oneerlijk tegenover de VS", vindt Trump.

Lucas zegt dat het tijd is dat Europa zijn zaken op orde krijgt, nu mogelijk de steun van de Amerikanen weg zal vallen.

De vertrekkende Amerikaanse vice-president Joe Biden, op dit moment op bezoek bij de Oekraïense president Porosjenko in Kiev, waarschuwde vandaag dat de internationale gemeenschap eensgezind moet optreden. De sancties tegen Rusland kunnen volgens hem pas worden opgeheven als de Russen de afspraken en voorwaarden van het Minsk-akkoord volledig nakomen.

In dat akkoord is een staakt-het-vuren afgesproken, wapens zouden uit de frontlinie worden weggehaald en Rusland moet de soevereiniteit van Oekraïne garanderen.

De toekomstige Amerikaanse president maakt van zijn hart geen moordkuil. Dat zijn we niet gewend. Daar moeten we ons op instellen

Frans Timmermans

Moordkuil

Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans zijn de uitspraken van Donald Trump over een verdeeld Europa bijzonder te noemen. "Ik heb nog nooit gezien dat een nieuwe president belang ziet in een verdeeld Europa", zegt hij.

"De toekomstige Amerikaanse president maakt van zijn hart geen moordkuil. Dat zijn we niet gewend. Daar moeten we ons op instellen."

'We zullen eraan moeten wennen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl