Aangepast

Blue Monday: depressieve jongeren krijgen moeilijk hulp

In Amsterdam is vanavond het Depressiegala: een benefietavond met cabaretiers, auteurs en deskundigen die aandacht vragen voor depressie en de ziekte uit de taboesfeer willen halen. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut kampt maar liefst een op de vijftien jongeren tussen 13 en 18 jaar met een depressie.

Veel jongeren krijgen niet de juiste hulp. Er zijn wachtlijsten en gemeentelijke budgetplafonds en dat leidt tot gevaarlijke situaties, vinden hulpverleners.

Blue Monday: depressieve jongeren krijgen moeilijk hulp

Psychiater Michiel Bosman biedt psychiatrische jeugdzorg in 135 gemeenten aan vierduizend kinderen en jongeren. Zijn praktijk heeft in 25 gemeenten een opnamestop ingesteld omdat het geld dat hij dit jaar van de gemeente krijgt op is.

"Die gemeenten zijn zo gekort in de budgetten dat alleen de lopende patiënten nog behandeld kunnen worden", zegt Bosman.

Je beschadigt op deze manier mensen.

Michiel Bosman

"Dit is gewoon een ramp. Er was vroeger meer geld en veel minder administratieve lasten, meer keuze voor patiënt. Nu is er geen geld, geen keuze en de kindjes zijn de dupe."

Bosman vindt het een zeer gevaarlijke ontwikkeling en zegt dat het gemeenten ontbreekt aan een langetermijnvisie. "Je beschadigt op deze manier mensen. Je kan niet tegen een kind met psychische problemen zeggen, ga maar naar het buurtteam. Dan gaat een hbo’er de ouders opvoedadviezen geven terwijl je therapie en medicijnen nodig hebt."

Praktisch gezien kunnen we pas in januari 2018 weer jongeren aannemen.

Michiel Bosman

Woerden is een van de gemeenten waar Bosman geen nieuwe kinderen meer aanneemt. "Praktisch gezien kunnen we pas in januari 2018 weer jongeren aannemen", aldus Bosman.

De gemeente Woerden laat in een reactie weten dat de zorgregio waarin de gemeente Woerden zorg inkoopt, budgetplafonds gebruikt. "Zo weten de zorg-inkopers hoe het beschikbare budget over zorgaanbieders wordt verdeeld en of onze inkoopafspraken kloppen", zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente gebruikt de budgetplafonds - naar eigen zeggen - in de praktijk niet. "Als een zorgaanbieder meldt dat een inwoner niet wordt geholpen omdat het geld op is, dan verhogen wij automatisch het plafond."

De gemeente heeft inmiddels een afspraak gemaakt met de Dokter Bosman-kliniek om de problemen te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl