Aangepast

De uitzending van 16 januari

De kernwapendeal van Trump

Donald Trump reikt de Russische president Poetin steeds nadrukkelijker de hand. Volgens laatste berichten overweegt hij zelfs de strenge sancties tegen Rusland, ingesteld vanwege de annexatie van de Krim, te laten varen in ruil voor een kernwapendeal.

Hoe kansrijk is zo'n deal? En wat betekent dat voor de veiligheid van Europa? Nieuwsuur spreekt onder meer met veiligheidsexpert Dick Zandee van buitenlandinstituut Clingendael, met Edward Lucas, oud-correspondent in Rusland en chef Oost-Europa van The Economist en met Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken.

Jong en depressief

In Amsterdam wordt vanavond het depressie-gala uitgevoerd: een benefietavond met cabaretiers, auteurs en deskundigen die aandacht vragen voor depressie. Vooral jongeren kampen vaak met een depressie.

Nieuwsuur spreekt met Merel Melchers. Ze is achttien jaar en wordt al sinds haar elfde behandeld vanwege depressie. "Het heeft mijn hele middelbare schooltijd geduurd." Merel moest lang wachten op een behandeling. Een beeld dat hulpverleners herkennen.

Komen jongeren stemmen?

Een grote groep jonge kiezers mag 15 maart aanstaande voor het eerst stemmen. Politici doen er alles aan om ze te bereiken. Maar komen die jongeren over twee maanden wel opdagen? Elke verkiezing blijkt dat van alle leeftijdsgroepen de kiezers jonger dan 35 jaar minder vaak stemmen.

"Ze voelen zich niet aangesproken door de thema' s die spelen", zegt onderzoeker Claes de Vreese van de Universiteit van Amsterdam. "Pensioen, hypotheekrenteaftrek, dat spreekt kiezers boven de 45 meer aan."

Waarom komen weinig jongeren naar de stembus?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl