Automonteur Ed Shepard
Aangepast

West Virginia hoopt op beloften Trump

  • Tom Kleijn

    verslaggever

  • Tom Kleijn

    verslaggever

Vrijdag wordt Donald Trump ingezworen als 45ste president van Amerika. Hij heeft zijn overwinning te danken aan kiezers in staten als West Virginia. De straatarme blanke ex-mijnwerkers hopen dat Trump zijn verkiezingsbelofte zal houden en de kolenmijnen weer zal openen.

Armoede

McDowell County in West Virginia was ooit de rijkste county van de staat. Nu is het straatarm. De kolenindustrie waar heel West Virginia op dreef, is bijna volledig verdwenen. De mensen bleven achter, terwijl de mijnstadjes om hen heen letterlijk instortten. In West Virginia heerst bittere armoede.

Bij de presidentsverkiezingen stemde een groot deel van de kiezers - bijna zeventig procent - op Donald Trump, die beloofde dat hij de mijnen weer zal openen en de kolenindustrie nieuw leven in zal blazen. En dus hebben veel mensen in West Virginia hun hoop op de nieuwe president gevestigd. Al gelooft niet iedereen er in.

De mijnen hebben van West Virginia een van de ongezondste staten van het land gemaakt: de grond en het water zijn vervuild en veel oud-mijnwerkers zijn ziek geworden. Maar voor de meeste inwoners is een ziektekostenverzekering al jaren te duur. Daarom is 86 procent van de inwoners op een of andere manier afhankelijk van kortingen en subsidies onder de verplichte Obamacare-verzekering.

En Obamacare is nou net het eerste wat president Trump wil afschaffen en vervangen.

Schade

Volgens Sabrina Shrader hebben de mensen in West Virginia vooral uit wanhoop op Trump gestemd. "Obamacare vervangen zal ons alleen maar schade opleveren. Maar het is nu al slecht, en slechter dan het was zal het niet worden."

Shrader is geboren en getogen in McDowel County en stelde zich vorig jaar verkiesbaar voor de gemeenteraad. Zij ziet de mensen om haar heen vertrekken, maar weigert zelf weg te gaan.

De toekomst voor de mijnstreek is somber: het winnen van steenkool is simpelweg te duur geworden. Maar er is geen alternatief, zegt ook Travis Colonna, de 33-jarige burgemeester van het bijna verlaten stadje Matoaka.

"Er is hier gewoon geen ander werk dan in de steenkool. Je kan hier niet komen en zeggen dat iedereen in de technologie moeten gaan werken. Als steenkool niet terugkomt naar West Virginia, is er gewoon niks anders. En wat dan? Dan wordt dit een spookstad, net als al die andere stadjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl